Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

„Fosztogatás és osztogatás zajlott" – Bajnai Gordon harcostársa is elmondta, miért lett drágább a Lánchíd felújítása

| Szerző: hirado.hu
Már Bajnai Gordon régi harcostársa is elmondta, miért lett drágább a Lánchíd felújítása – erről ír a Magyar Nemzet. A cikkben úgy fogalmaznak: a Városháza-gate leleplező hanfelvételei a Lánchíd-botrányra is fényt deríthetnek. A portál szerint az ügy kulcsfigurája ezeken a felvételeken arról beszélt: azért valósult meg ötmilliárd forinttal drágábban, de kisebb tartalommal a Lánchíd felújítása, mert a fővárosban – ahogy fogalmaz – „fosztogatás és osztogatás” zajlott.

A fővárosban „fosztogatás és osztogatás” zajlott – ez a mondat s Magyar Nemzet szerint azon a hangfelvételen hangzik el, amin a Városháza eladási botránya kapcsán az ügy egyik kulcsfigurája a baloldali városvezetés belső működéséről beszélt. A felvétel még 2021-ben szivárgott ki, de a Magyar Nemzet szerint a magát Bajnai Gordon régi harcostársának nevező szereplő szavai a Lánchíd felújítása körüli hídpénz-botrányra is magyarázatot adnak.

Már Bajnai Gordon „régi harcostársa” is elmondta, miért lett drágább a Lánchíd felújítása – fogalmaz most a portál. A Magyar Nemzet cikke szerint miközben a hangfelvételen 2021 júniusában a baloldal lehetséges pénzforrásairól volt szó. A közel tízórányi anyag szövegének leirata szerint az hangzik el: „El vannak foglalva ezzel a Lánchíd meg Blaha Lujza tér, meg ezek körüli fosztogatással meg osztással”. Amikor az említett mondatot elmondó szereplő beszélgetőpartnere azt kérdezi, hogy ebből ki lehet-e pénzt venni, a Magyar Nemzet által az ügy kulcsfigurájának nevezett szereplő úgy válaszol – idézzük – „Hát ötmilliárddal megdrágult, és kisebb a tartalma. Ugyanez a Blaha Lujza tér, egyharmaddal megdrágult és kisebb a tartalma […] ez a bagázs egész nap szorgalmasan dolgozik ezeken.

Kapcsolódó tartalom

A Lánchíd felújítása körüli hídpénz-botrány néhány napja vett újabb fordulatot, miután a Magyar Nemzet arról írt, hogy a felújítást végző A-Híd Zrt. 2020 november és 2022 július között, vagyis a munkálatok idején összesen 1,4 milliárd forintot utalhatott Vig Mór, a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával is hírbe hozott, praxisától eltiltott jogász egyik cégének. Az összegből 900 millió forintot a jelenleg letartóztatásban lévő ügyvéd saját számláira utaltak tovább, ahonnan rövid időn belül készpénzben fel is vették az összegeket.

Elemzők szerint a pénz a Lánchíd felújításának munkadíjából származhatott: Budapest legrégebbi állandó dunai átkelőjének felújítására ugyanis még Tarlós István főpolgármestersége idején írtak ki közbeszerzést. Bár ezt az A-híd Zrt. akkor egy 21,8 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg, Karácsony Gergelyék sokak szerint indokolatlanul új tendert írtak ki. Ugyanez a cég az új pályázaton már ötmilliárd forinttal drágábban, az eredetihez képest hatvanszoros előlegért és feleannyi kötbérért vállalta a munkát – mégis győzött. Sőt: a fővárosi önkormányzat arra is rábólintott, hogy több pénzért kevesebb műszaki tartalommal újítsák meg a Lánchidat.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyben vizsgálóbizottság felállítása is felmerült, Karácsony Gergely azonban Brüsszelben az M1-nek azt mondta: szerinte nincs mit vizsgálni.

Városháza ügy, guruló dollárok, hídpénz botrány – a fővárost érintő korrupciógyanús ügyek Karácsony Gergelynél találkoznak – erről már az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt az M1-en. Pindroch Tamás szerint a főpolgármester továbbra sem adott magyarázatot arra, hogy miért drágult meg a Lánchíd felújítása és az is életszerűtlen, hogy a baloldali városvezetés nem tudott az A-híd Zrt. és Víg Mór cége közötti kapcsolatról.

Milyen főpolgármester az olyan, aki nem tud ilyen dolgokról, hogy ilyenek történnek az általa vezetett önkormányzatnál – mondjuk a nagyobbik baj az lenne, hogy ha tudott róla, mert akkor érintett lehet. Felelős polgármester nem így viselkedik, nem csak hárít, hanem elmondja, hogy mi volt a háttérben, miért volt drágább a Lánchíd felújítása, mint amit eredetileg Tarlós Istvánék a szerződésben rögzítettek. Ezt Karácsony Gergelyék megváltoztatták” – mondta Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A hídpénz-botrányban a héten a rendőrséghez egy magánszemélytől is érkezett feljelentés. Az üggyel kapcsolatban az derült ki, hogy miközben Víg Mór ellen novemberben egy több százmillió forintos számlagyár felszámolása után indított költségvetési csalás gyanújával, büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az eljárásban az A-Hídnál is házkutatást tartottak.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánljuk még