Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Karácsony a járatritkítások ügyében meghátrált, de ragaszkodik az utasokat sértegető BKK-vezérhez

| Szerző: hirado.hu
Pillanatok alatt hatalmas botrány lett a BKK vezérigazgatójának tegnapi kijelentéséből. Walter Katalin egy sajtóbeszélgetésen a járatritkításokkal kapcsolatban ugyanis azt mondta: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele. A vezérigazgatót többen is lemondásra szólították fel. Walter Katalin bocsánatot kért és fel is ajánlotta a lemondását a főpolgármesternek, de Karácsony Gergely nem fogadta el, és arra kérte, állítsák vissza a ritkítás előtti menetrendet.

„Nem értek vele egyet, mert nagyon sok az utas és meggondolatlan lépés volt…” – így kommentálta az egyik utas a fejleményeket.

A fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ

egyik napról a másikra 53 járatot ritkított a múlt héten.

A megváltozott várakozási idővel sokan akkor szembesültek, amikor nem jött a megszokott időben a várt busz, villamos vagy trolibusz.

Kapcsolódó tartalom

Sajnálom nyilván, mert az iskolába és a munkába járás miatt is nagyon fontos a tömegközlekedés –  mondta egy másik utas.

Karácsony Gergely szinte azonnal magyarázkodásba kezdett. Először a közösségi oldalán írta azt a főpolgármester, hogy a csökkentett járatszámot az otthoni munkavégzés elterjedése és az átlagosnál kevesebb utas indokolta. Majd az ATV-ben próbálta tagadni az átszervezést.

A BKK vezérigazgatója viszont rácáfolt főnökére. Walter Katalin ugyanis egy bocsánatkéréssel intézte el az egyeztetések nélküli menetrend módosítást, ami

a szakmai szervezeteknél is kiverte a biztosítékot.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi tömegközlekedési cég vezetője azonban egy csütörtöki háttérbeszélgetésen már úgy fogalmazott: nincs semmi borzasztó a járatritkításokban, de lesz finomhangolás – tudósított a balliberális 24.hu. A lap beszámolójában idézett is Walter Katalintól: az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha

„hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele.”

A BKK-vezér szavai felkorbácsolták a fővárosban amúgy sem túl nyugodt politikai indulatokat.


Először Wintermantel Zsolt fakadt ki közösségi oldalán. A fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: „ha Walter Katalin ma nem mond le, holnap Karácsony Gergelynek kell felmenteni őt.” Hozzátette: „a főpolgármester nem engedheti meg, hogy ilyen embert a posztján hagy, vagy ha igen, akkor az olyan, mintha ezeket a szavakat Karácsony Gergely mondta volna.”

„A budapestiek nem vágásérett pulykák,

akik jobban teszik, ha beletörődnek a sorsukba, mert jön a hálaadás – vagy épp ezúttal a járatritkítás” – fakadt ki Vitézy Dávid, akit az LMP jelölne Karácsony Gergely ellen az önkormányzati választáson.

Az egykori közlekedési államtitkár hozzátette: „Egészen egyszerűen fel sem foghatom, hogy egy utasok millióit szállító közszolgáltató első számú vezetőjének szájából hogy hangozhat el egy ilyen mondat”.

Kapcsolódó tartalom

„Kétféle BKK vezér mond ilyet a budapesti közlekedőkről: aki beadta a lemondását, és aki éppen úton van beadni a lemondását” – ezt pedig már az LMP társelnöke, Ungár Péter fogalmazta meg a Facebookon, sürgetve ezzel Walter Katalin azonnali távozását, de követelte a járatritkítások visszavonását is.

De Karácsony Gergely a tiltakozások ellenére megtartja posztján Walter Katalint, ugyanis

„kiváló szakmai munkája” miatt nem fogadta el a lemondását

– tudatta a közösségi oldalán a főpolgármester.


„Nem vagyok tévedhetetlen” – a BKK-vezér pedig azonnal magyarázkodott. Walter Katalin a cég közösségi oldalán először bocsánatot kért a kijelentéséért, majd magyarázkodni kezdett. Azt írta: „Fájdalmas számomra, hogy egy kontextusából kiragadott mondat az említett politikai kampányban olyan értelmezést kapott, amellyel pont azokat sértheti meg, akikért nap, mint nap dolgozom”.

Közben Karácsony Gergely posztjából az is kiderült, hogy

a főpolgármester arra kérte a BKK vezérigazgatóját, vonja vissza a járatritkítást,

amit az Index szerint a közlekedési cég meg is tett.

A kiemelt képen Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója látható. Fotó:MTI/Balogh Zoltán

Ajánljuk még