Időjárás

Továbbra is kitart a fagy, de nemsokára fordulhat a kocka

Csák János szerint hosszú ideje tartó rokonszenv él a magyar és a kínai nép között

Hosszú ideje tartó, mély rokonszenv és kölcsönös tisztelet él a magyar és a kínai nép között – hangsúlyozta a kulturális és innovációs miniszter csütörtökön Budapesten, a kínai újév, boldog tavaszünnep megnyitó ünnepségén.

Nagy öröm, hogy a Sárkány évének ünnepét Kínán kívül először Budapesten rendezik meg, és külön emeli az esemény fényét az is, hogy idén ünnepeljük a magyar és kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját – mondta Csák János.

A tárcavezető kitért arra is, hogy a kínai-magyar kapcsolatokat új tudomány, az archeogenetika is vizsgálja: egyre több tárgyi és genetikai bizonyíték van a két nép közös múltjára, amelyre – mint a miniszter fogalmazott – lehet építeni.

Csák János hangsúlyozta, hogy mindkét ország számára fontosak a hagyományok, az ősök, az idősek és a család tisztelete.

„Mi, magyarok és kínaiak, tiszteljük a hagyományainkat, ápoljuk és tovább adjuk őket a következő nemzedéknek” – hangsúlyozta, hozzátéve: ez folyamat a kultúrában jelenik meg leginkább: zenében, képzőművészetben, a filozófiai hagyományban és a tudományban.

Csák János azt mondta, hogy a két nemzetet összeköti még az egyensúlyra, a harmóniára való törekvés, amely segíti együttműködésüket. Kína és Magyarország a békére törekszik és mindent megtesz azért, hogy a konfliktusokra békés megoldást találjon – magyarázta.

Emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2017-ben stratégiai szintre emelte a két ország együttműködését, amely kiterjed gazdasági, akadémiai és kulturális összefogásra.

Kapcsolódó tartalom

A miniszter elmondta: a világban rengeteg konfliktus van, a Sárkány éve pedig a remény és lehetőségek éve: 2024-ben Kína és Magyarország hozzá tud járulni ahhoz, hogy a világ békésebb, együttműködőbb, nagyobb egyensúlyban lévő, kölcsönös tiszteleten alapuló hely legyen – mondta Csák János.

Egyre több ember osztozik a kínai újév örömében, egyre többen ünnepelik meg világszerte – hangsúlyozta a megnyitón a Kínai Népköztársaság kulturális és turisztikai minisztere, aki szerint Magyarország és Kína jó baráti és partneri kapcsolatot ápol egymással, a két ország megbízik egymásban.

Szun Je-li azt mondta: a két ország kapcsolata sokat fejlődött a kultúra területén is.

Emlékeztetett arra, hogy a világ legjobb tíz zenekara között számon tartott Budapesti Fesztiválzenekar két év után ismét kínai turnéra indul 2024-ben, a zenekar öt koncertet fog adni az országban.

A kínai újévhez kötődő programsorozatot 10 éve rendezik meg Magyarországon, amely jó lehetőség arra, hogy a magyarok megismerjék és felfedezzék az ázsiai ország hagyományait – mutatott rá a kínai kulturális és turisztikai miniszter. Kung Tao, Kína magyarországi nagykövete szerint a magyar-kínai kulturális cserekapcsolatok a nemzetközi cserekapcsolatok modelljévé váltak.

Az elmúlt időszakban a két ország számos színházi és táncművészeti, múzeumi együttműködést folytatott – tette hozzá a nagykövet, majd örömét fejezte ki, hogy a januárban kinevezett Szun Je-li miniszter első hivatalos külföldi útja Budapestre vezetett. A kínai naptár szerint 2024, a Sárkány éve. A sárkány a kínai nép számára a szerencsét és az erőt szimbolizálja.

Kiemelt kép: Kung Tao kínai nagykövet, Szun Je-li kínai kulturális és turisztikai miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára (Forrás: Facebook/ Csák János)

Ajánljuk még