Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Képeken mutatjuk a megújuló József főhercegi palotát

| Szerző: hirado.hu
A Nemzeti Hauszmann Program részeként a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt építik újjá a József főhercegi palotát, amely a jövőben az Alkotmánybíróság otthona lesz.

A tervezett ütemnek megfelelően halad a Szent György téri palota újjáépítése. Tavaly ősszel indult a homlokzat végleges formájának kialakítása. Szakemberek ma már a nyílászárók vaktokjainak behelyezésén és a homlokzat szigetelésén dolgoznak, valamint megkezdték a faragott süttői mészkőből készült lábazati és rusztikus kváderkövek felhelyezését az épület déli és keleti oldalára. Zajlik a homlokzati ornamentumok mintáztatása is, melyek rögzítése az építkezés látványos eleme lesz.

Kapcsolódó tartalom

A Nemzeti Hauszmann Program részeként a neoreneszánsz stílusban épült egykori istállóval és a mesebeli palotakerttel együtt építik újjá a József főhercegi palotát, amely a jövőben az Alkotmánybíróság otthona lesz. Az épület külseje hűen követi majd az eredeti kialakítást, belső tereiben visszaépül a páratlanul szép üvegboltozatú díszlépcsőház és az első emeleti bálterem is.

Már befejeződött a manzárdtetőzet acélszerkezete, jelenleg a bádogfedést megelőző ácsmunkákat végzik. A palotakert helyreállításához a Szent György utca vonalában húzódó, keleties stílusú lodzsa építése is hamarosan elindul. Tavaly elérték a József főhercegi palota legmagasabb pontját és a díszlépcsőház üvegboltozatának vázszerkezete is helyére került.

József nádor fia, József Károly főherceg a korábbi, 18. század végén épült Teleki-palotát 1906-ra Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján historizáló stílusban építtette át a Szent György téren. Az épület az 1945-ös ostrom idején súlyos, de nem végzetes sérüléseket szenvedett, megmenthető lett volna. Rekonstrukciója helyett 1951-ben munkásszállót alakítottak ki benne, ezután elhanyagolták, végül 1968-ban felrobbantották. 2021-ig a romos telek beépítetlenül a Budavári Palotanegyed egyik szégyenfoltja volt.

Kapcsolódó tartalom

(A kiemelt kép forrása: Nemzeti Hauszman Program Facebook oldala)

Ajánljuk még