Aktuális

A vízben kapott szívrohamot, a megmentésére siető feleségét is elnyelték a hullámok

Jó hír a pedagógusoknak: az első emelt bért februárban kapják kézhez, és a keresetek növelése nem áll meg

Legkésőbb január 30-ig minden tanár és óvodapedagógus megkapja a hivatalos értesítést arról, hogy hogyan változik a fizetése. Az első emelt bért februárban kapják kézhez az érintettek. Most első körben átlagosan 32 százalékos emelkedéssel lehet számolni, a 2022 és 2025 közötti időszakban viszont szinte duplájára növekednek a keresetek.

A zalaegerszegi általános iskolában a 4/b-be járó gyerekek egyik kedvence az énekóra. Osztályfőnökük Bódis-Virág Hajnalka a magasabb fizetés mellett azért is örül a bérrendezésnek, mert így vonzóbbá válhat a pedagóguspálya.

„Nagyon elöregedett ez a szakma, és bízom abban, hogy akár pályára visszatérő új kollégákat köszönthetünk, vagy esetleg főiskolát vagy egyetemet elvégzőket tudunk köszönteni. Én vagyok a legfiatalabb ebben a tantestületben és már én sem vagyok olyan fiatal” – mondta Bódis-Virág Hajnalka.

A számokkal ismerkednek az egri óvodások. Az óvó nénijük is számolgat mostanság, hogy mennyi lesz a fizetése a több mint 30 százalékos emelés után.

„Már az emelt pénzért dolgozunk, ez a februári fizetésünkben már jelen is lesz. És nyilván örülök neki, mert nekem is van egy egyetemista gyerekem, és helye van a családi kasszában, lesz mire költeni” – mondta Makovnyikné Lakatos Katalin.

Legkésőbb január 30-ig minden pedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről

„Olyan mértékű pedagógus béremelés történik a napokban és a következő években, amilyen mértékű pedagógus béremelés Magyarországon még nem volt” – mondta Rétvári Bence államtitkár.

Ez a Nemzeti Pedagógus Kar támogatásnak és segítségének is köszönhető. Rétvári külön hangsúlyozta, hogy olyan szervezetről van szó, amely az összes magyar pedagógust képviseli.

Rétvári Bence ugyanakkor azt is hozzátette, hogy

a dollárbaloldal és a szakszervezetek még most is akadályozzák a kormány törekvéseit.

Ennek ellenére legkésőbb január 30-ig minden tanár és óvodapedagógus megkapja a hivatalos értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről, február elején pedig valamennyien a számlájukon fogják látni a megemelt fizetést.

„Ha valaki megnézi a pontos számokat, akkor azt láthatja, hogy 2022, ’23, ’24, ’25, ebben a négy esztendőben összességében legalább 93,5 százalékkal fog nőni a magyar pedagógusok bére. Nagyon fontos számunkra a pedagógusok munkája, ezért is ilyen kimagasló ez a béremelés” – fogalmazott Rétvári Bence.

Kapcsolódó tartalom

A mostani emelés után a pályakezdők bére gyakornokként bruttó 528 ezer forint lesz.

Pedagógus I. kategóriában legkevesebb 538 ezer forintot,  pedagógus II. fokozatban 555 ezer forintot kereshetnek az oktatók és nevelők, míg a mesterpedagógusok fizetése 630 ezer forintról indul, a kutatótanárok bérének alsó határa pedig 750 ezer forintra emelkedik.

Az átlagnál nehezebb feladatokat ellátó, hátrányos helyzetű területeken dolgozóknak pedig 20 százalékkal magasabb fizetést garantál a pedagóguséletpálya-törvény.

A keresetek növelése nem áll meg, mivel a kormány 2030-ig vállalta, hogy a diplomás átlagbérrel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését.

„Garanciát vállal az állam arra, hogy megtartja értékben a pedagógusbér azt a pozíciót, amit el fogunk érni 2025 január elsején” – mondta Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően az alapbérek emelkedését most a pótlékok is követik, így a többletfeladatokat vállalók – például vezetők, helyettesek, osztályfőnökök – is jelentős többlettel számolhatnak.

A béremelés mintegy 140 ezer tanárt és óvónőt érint.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még