Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

A reggeli csúcsforgalom ideje alatt csaphat le az ónos eső, de jön a havazás és a jégpáncél is

| Szerző: hirado.hu
A változékony téli időjárás kedden újra lecsap az ország több térségében. A közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

A legfrissebb előrejelzések alapján kedd kora hajnaltól a délelőtti órákig az északkeleti tájak kivételével ónos eső vonul végig az országon.

A legtöbb ónos eső Veszprém, Fejér és Pest vármegyében várható.

A Magyar Közút ahol lehet, ott megelőző sószórást végez, de ónos eső idején, ha folyamatosan hullik ez a csapadékforma, akkor könnyen lemoshatja a burkolatra kijuttatott síkosságmentesítő anyagokat, így hatékonyan csak annak elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek. Ezért a közútkezelő fokozott óvatosságot kér a közlekedőktől.

A Magyar Közút sajtóközleményében azt írta, hogy a folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan lehetnek olyan útszakaszok, ahol az intenzív ónos eső idején csúszhat a burkolat, ezért a szakemberek az alábbiakban kérik a közlekedők segítségét:

  • Ónos esővel érintett területen csak akkor induljanak el, ha halaszthatatlan teendőjük van. Ha tehetik, halasszák el inkább utazásukat, főleg azok, akik ritkán használják járművüket, bizonytalanok vagy kevésbé rutinos sofőrök.
  • Ha mindenképpen útra kell kelniük, csak olyan járművel induljanak el, amely megfelelő műszaki állapotban van és téli gumival van felszerelve.
  • Töltsék fel téli ablakmosó folyadékkal járművüket, mivel sok esetben az ónos eső azonnal a szélvédőre fagy és csak mosófolyadékkal együtt lehet jégmentesíteni.
  • Ne tévessze meg az autósokat, hogy az ónos esővel érintett területeken a burkolat nem feltétlenül jegesnek, hanem csak nedvesnek tűnhet.
  • Vezessenek a szokásosnál is lassabban, óvatosabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően!
  • Tartsanak a megszokottnál jóval nagyobb követési távolságot, hogy az utoléréses balesetek elkerülhetők legyenek.
  • Vezetés közben csak és kizárólag az útra, a többi közlekedőre figyeljenek, és ne csak a közvetlen előttük haladókra!
  • Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, útviszonyokról az Útinform.hu oldalon.

Hogy pontosan mi is az az ónos eső és hogyan lehet ellene védekezni, az megtudható a Magyar Közút egyik korábbi videójából:

Milyen idő várható?

Északnyugat felől beborul az ég, majd hajnalban a Nyugat-Dunántúlon már csökkenhet a felhőzet. Párás, helyenként ködös lesz az idő. Csapadékzóna érkezik, amely reggelig a Tiszántúlig juthat el. Több helyen számíthatunk ónos esőre, fagyott esőre, amelyet nyugat felől eső válthat. Helyenként vastagabb jégpáncél is kialakulhat. Az Északi-középhegység és a főváros tágabb térségében átmeneti havazás is valószínű. A déli, délnyugati szelet helyenként élénk széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és 0 fok között alakul.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még