Időjárás

Továbbra is kitart a fagy, de nemsokára fordulhat a kocka

BKK-botrány: óriási felháborodást okoztak Karácsonyék járatritkításai, a főpolgármester menekül a kérdések elől

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Karácsony Gergely a polgármesterek és a budapestiek megkerülésével ritkította félszáz BKK járat menetrendjét. A párt ezért a közlekedési társaság, illetve a főváros vezetésének bizottsági meghallgatását kezdeményezi. Továbbá elvárják Karácsony Gergelytől, hogy azonnal vonja vissza a járatok ritkítását és hívjon össze egyeztetést.

Faképnél hagyta az Origó újságíróját Karácsony Gergely, amikor legutóbbi botrányáról a BKK járatritkításairól kérdezte. A balliberális főpolgármester válasz helyett csak zavartan mosolygott, és elment a kérdések elől.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ péntektől egyik napról a másikra ritkított 53 járatot az otthoni munkavégzés elterjedésére hivatkozva. Vagyis mostantól egyes trolibuszok, villamosok és buszok ritkábban járnak csúcsidőben pénteken és hétfőn. A közlekedési vállalat ezt mindössze egy nappal korábban, csütörtökön közölte.

Karácsony Gergely az ATV-ben tagadta, hogy lett volna járatritkítás, szerinte csak átszervezés volt.

A balliberális főpolgármester egy percen belül kétszer is megismételte állítását, majd elszólva magát végül beismerte, valóban ritkábban közlekednek a BKK bizonyos járatai.

Kapcsolódó tartalom

Érdekes, hogy miközben Karácsony Gergely tagadni igyekezett a járatritkítás tényét, a BKK vezérigazgatója bocsánatot kért azért, hogy nem megfelelően kommunikálták a lépést.

A balliberális városvezetés döntése óriási felháborodást keltett. Az utasok arra panaszkodnak, hogy lassabban érnek célba, ráadásul a megállókban és a járműveken kialakuló tömegben az egészségük is veszélyben van.

Kapcsolódó tartalom

„Felháborító és gusztustalan. A ritkítás maga is, de az egész sunyi eljárás amit előadtak” – így reagált a lépésre a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület.

A Közlekedő Tömeg szerint pedig hazudnak Karácsony Gergelyék, amikor azt állítják, hogy a szakmai civil szervezetek egyetértettek a menetrend átalakításával.

Megjegyzik: a BKK pont hogy figyelmen kívül hagyta az aggályaikat, mint a csatlakozások felborulása, a megfelelő utastájékoztatás hiánya, vagy a zsúfoltság kezelése és a fejlesztések elmaradása.

A BKK korábbi vezérigazgatója nyílt levélben szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy vonja vissza az elhibázott járatátalakítási programot. Vitézy Dávid úgy fogalmazott: amikor ő vezette a BKK-t, a mostaninál nehezebb pénzügyi körülmények között is el tudták kerülni a fűnyíróelven alapuló ritkításokat, sőt fejleszteni is tudtak.

A járatritkítás egy kétségbeesett lépés, a budapesti városvezetés tehetetlenségét jelenti. A főpolgármesternek nem „kétes magyarázkodásba” kellene fognia, hanem megvalósítani végre Budapest közlekedésfejlesztési stratégiáját – ezt Karácsony Gergely párttársa Váradiné Naszályi Márta mondta még 2016-ban.

Kapcsolódó tartalom

Az I. kerület polgármestere azonban most hallgat. Viszont az LMP-s Csárdi Antal emlékeztette korábbi kijelentésére, azt írva: „Remélem, polgármester asszony ma sem gondolja másképp!”

Az LMP kikéri a BKK-tól a járatritkítások alapjául szolgáló méréseket és elemzéseket, illetve kezdeményezik a BKK és a főváros vezetésének bizottsági meghallgatását – közölte az LMP szóvivője. Gál József úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy Karácsony Gergely az otthoni munkavégzésre hivatkozva a polgármestereket és a budapestieket megkerülve ritkította 53 járat menetrendjét.

„Félő, hogy a járatritkításoknak köszönhetően többen elfordulnak a klímabarát közösségi közlekedéstől és helyette az autózást kényszerülnek majd választani (…) továbbra is várjuk a főpolgármestertől, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a járatritkítást és hívjon össze egy egyeztetést az érintett városrészek vezetőivel” – mondta.

Gál József hozzátette: az LMP petíciót is indított a járatritkítások visszavonásáért.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még