Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Karácsonyék több mint ötven BKK-járatot ritkítottak Budapesten

Több mint ötven vonalat érintenek a péntektől érvényes járatritkítások Budapesten. Több nagy forgalmú járat is érintett: a Rákóczi úton közlekedő buszok mellett a trolivonalak csaknem fele és az 1-es villamos is ritkábban jár. A BKK szerint a megváltozott utasforgalomhoz igazították a menetrendet. Vitézy Dávid ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: bár kötelező lenne, társadalmi egyeztetés nem volt.

Hétfőtől ritkított menetrendekkel jár a ráckevei és a szentendrei HÉV. Az elővárosi vasút járatainak ritkítására panaszkodott Karácsony Gergely egy internetre feltöltött videóban egy hete. A főpolgármester az egyik megállóban állva arról beszélt, szerinte a kormány hibájából a Budapestre érkezők és a budapestiek ritkább menetrenddel vehetik igénybe ezt a közlekedési eszközt.

Kapcsolódó tartalom

Hétfőtől csütörtökig 6–9 perc, pénteken 8 perc – a fővárosban tömegközlekedők péntek reggel ilyen és ehhez hasonló új menetrendekkel találkozhattak városszerte.

„Hétköznap, amikor munkába mennek az emberek, nem mindegy, hogy negyedórát várakozol, tíz percet vagy kevesebbet, persze, hát nem egy jó ötlet” – mondta az M1 Híradónak egy utas.

A fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik napról a másikra ritkított 53 járatot. A megváltozott várakozási idővel sokan akkor szembesültek, amikor nem jött a megszokott időben a várt jármű.

A pénteki ritkításokról a BKK csütörtökön, vagyis egy nappal a bevezetés előtt tájékoztatott. Azt is mindössze egy internetes közleményben lehetett olvasni, hogy számos helyen új menetrend lép életbe.

Az utasoknak ráadásul az érintett járatokat a bejegyzés kommentjei közül kellett kiböngészniük, miközben a lista folyamatosan bővült,

amit még a balliberális hírportálok is szóvá tettek.

Kapcsolódó tartalom

A nap legváratlanabb hírfolyamát a BKK szállítja nekünk a járatritkításokról – a 444.hu például ezzel a címmel számolt be a szinte percről percre változó felsorolásról. A cikk szerint a közlemény első változatában a BKK meg sem írta, hány járatot érint az intézkedés, később pedig többször frissítették a listát.

Karácsony öngólja: egy napon belül tömegessé vált a BKK járatritkítása – a döntésről így írt a Magyar Nemzet. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben a főpolgármester még pár napja is az állami MÁV-ot szidta és a fővárosi tömegközlekedési vállalat kiszámítható, sűrű menetrendjét állította példának, a BKK ezt most minden téren meghazudtolta.

A döntés miatt a főpolgármester már csütörtökön magyarázkodott. Karácsony Gergely a közösségi oldalon azt írta: a csökkentett járatszámra szerinte azért van szükség, mert a korábbinál sokkal elterjedtebb az otthoni munkavégzés, ami miatt az átlagosnál kevesebben utaznak hétfőn és pénteken.

Ma reggeli képek a Thököly útról: ritkított buszjáratok, lemaradó utasok – ezzel a szöveggel posztolt fotókat a péntek reggeli csúcsról a BKK korábbi vezérigazgatója.

Vitézy Dávid a közösségi oldalon úgy fogalmazott:

a város legzsúfoltabb, legfontosabb járatait ritkították csúcsidőben.

Ráadásul – mint írta – bár a BKK létrehozása óta kötelező, semmilyen társadalmi egyeztetés és előzetes bejelentés nem volt a menetrend átalakításáról.

Vitézy Dávid emlékeztetett: ennyi vonalat érintő járatritkítási csomagot utoljára, 15 éve Hagyó Miklós, Demszky Gábor korábbi főpolgármester-helyettese próbált a városra erőltetni.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még