Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

EM-államtitkár: Magyarország komolyan veszi a környezetvédelmi szempontokat

Magyarország komolyan veszi a környezetvédelmi szempontokat, a környezeti előírásokat minden beruházón szigorúan számon kéri, a fenntarthatóság ugyanakkor csak teljes összefogással, az állam, a vállalkozások és az emberek együttműködésében érhető el – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára az index.hu hírportálon pénteken megjelent interjúban.

Raisz Anikó hangsúlyozta, hogy a kihívások ma mások, mint évtizedekkel ezelőtt, és tudomásul kell venni, hogy a fogyasztás hozzátartozik a gazdasági struktúrához. Önmagában ezzel nincs is baj, problémát inkább a túlfogyasztás jelent, a legfontosabb ezért megtalálni azt az egyensúlyi helyzetet, amelyben a környezet még magától tud regenerálódni – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Véleménye szerint a zöld átállásban az EU tagállamai más-más szinten állnak egymáshoz képest, és bár belföldön a hulladék-újrahasznosítás terén van még mit tenni, Magyarország a rendszerváltás óta jól teljesített, hiszen úgy csökkentette 37 százalékkal az üvegházhatású gázok kibocsátását 1990 óta, hogy közben több mint ötszörösére növelte a gazdaságát. Néhány éven belül a PET-palackok visszaváltási aránya elérheti a 90 százalékot, és az is bizakodásra ad okot, hogy a gazdasági élet szereplői maguk is sokat tesznek a fenntarthatóságért – mondta.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy

Magyarország számára a körforgásos gazdaság nem csupán környezetvédelmi, hanem szuverenitási kérdés is, hiszen a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború megmutatta, hogy az ellátási láncok bármikor megszakadhatnak, a külső forrásoktól való függés pedig korlátozhatja az önálló cselekvési képességet.

Felértékelődtek tehát azok a nyersanyagok, amelyeket nem külföldről kell beszerezni, ezeket minél tovább a gazdasági körforgásban kell tartani – véli az államtitkár.

A kormány ennek érdekében minél gyorsabban át akarja állítani Magyarországot a körforgásos gazdaságra, a környezetvédelmi előírásokat pedig szigorúan betartatja minden beruházóval – jelentette ki.

Hozzátette:

a belföldi előírások több tekintetben az egységes uniós szabályokon alapulnak, a hatóságok pedig azonnal fellépnek, ha szabálytalanságot észlelnek.

A szigorú feltételek természetesen vonatkoznak az akkumulátorgyárakra is, amelyeknek fontos szerepük lesz a következő időszakban, Magyarország ezért az energiatárolásban a lehető legerősebb pozíció megszerzésére törekszik.

Raisz Anikó hangsúlyozta, hogy az erőforrásokat és innovációkat bölcsen kell felhasználni a környezet érdekében úgy, hogy közben a fenntarthatósági előírások ne terheljék túl a gazdaságot. Figyelni kell a környezettudatos társadalom és a körforgásos gazdaság kialakításánál arra is, hogy az ahhoz vezető lépéseknek 5-10 év múlva milyen hatásai lesznek. A karbonsemlegességre szükség van a társadalom fenntarthatóságához, a környezet védelme azonban csak teljes együttműködésben valósítható meg – mutatott rá.

Ajánljuk még