Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

Érdemes lesz ma az eget kémlelni

| Szerző: hirado.hu
Jön az év első teliholdja, együttállást is láthatunk, és kis szerencsével az állatövi fényt is megfigyelhetjük.

Január 18-án egymástól 2 fokra láthatjuk az 57 százalékos fényben úszó Holdat és a Jupitert. Az óriásbolygó négy Galilei-holdja is megmutatkozik az esti órákban, körülbelül 21 óráig járnak egymástól olyan távolságban, hogy egy kisebb teleobjektívvel is mindegyik külön fénypontként jelenhet meg a képeken – számolt be róla a National Geographic.

Kapcsolódó tartalom

Az Időkép.hu előrejelzései szerint csütörtök este, illetve az éjszaka első felében sok felhő lesz hazánk fölött, de nem mindenhol lesz egybefüggő a felhőtakaró, így esély mutatkozik arra, elsősorban az ország déli felén, hogy időnként megpillanthassuk a Hold és a Jupiter együttállását.

Telihold január 25-én

A januári telihold 25-én este köszönt ránk, ám fél órával napnyugta előtt felkel a Hold, így magát a holdkeltét nem igazán tudjuk megfigyelni, hasonló a helyzet a másnap reggeli holdnyugtával is – írják a cikkben.

Érdemes inkább 26-án, az ekkor még mindig 99,2 százalékos megvilágításban járó Holdat megfigyelni, amint felemelkedik a keleti horizonton. Erre immáron napnyugta után jó fél órával, sokkal kedvezőbb fényviszonyok közepette kerül sor. A holdkelte adatai tehát nem 25-re, hanem 26-ra vonatkoznak: keleten 16:58, Budapesten 17:09, nyugaton 17:21.

Tavaszi állatövi fény a hónap utolsó napjain

Az állatövi fény és a Vénusz, valamint a Tejút látszik a Három-kő csúcsáról a Bükk-fennsíkon, Felsőtárkány közelében. Az állatövi fényt a bolygóközi porfelhőről visszaverődő napfény okozza. A jelenséget a mérsékelt övi területekről február–márciusban napnyugta után, illetve szeptember–októberben napkelte előtt lehet megfigyelni (Fotó: MTI/Komka Péter)

Mint ahogy a cikkben írják, a jelenség egyre jobban megfigyelhető, ám ehhez sötét ég, tiszta idő és fényszennyezéstől mentes égbolt szükséges. Január utolsó napjain, ha az időjárás engedi, megláthatjuk az állatövi fény balra dőlő kúpját a délnyugati égen. Ehhez napnyugta után egy-két órával olyan helyen kell tartózkodnunk, ahonnan nincs akadályozó települési fénybúra a délnyugati égrészen. A jelenség még áprilisig megfigyelhető lesz, de manapság olyan ritkák az igazán derült esték, hogy érdemes már ilyenkor kihasználni az időt.

Kiemelt kép: A Jupiter (felül), a Hold (középen) és a Vénusz (jobbra) együttállása Salgótarján közeléből fotózva 2023. február 22-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még