Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Foltos, narancssárga és nem medve – megszavazták a 2024-es év lepkéjét

| Szerző: hirado.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya 2023-ban indította el az Év lepkéje programot. Ezzel a társaság célja, hogy felhívja a figyelmet a természetvédelmi problémákkal érintett lepkefajokra. Az MME közzétette a múlt nyáron lezajlott lakossági internetes szavazásának eredményét, mely szerint a közönséges medvelepke lett a 2024-es Év lepkéje, megelőzve a kis színjátszólepkét és az ablakosmolyt.

A közönséges medvelepke neve arra utal, hogy egykor meglehetősen elterjedt volt, mára azonban drasztikusan megritkult az állománya. Látványos, riasztó színezetének és mintázatának köszönhetően megjelenése jellegzetes: elülső szárnyai sötét krémbarna alapszínűek, amit márványszerű fehéres-sárgás mintázat szakít meg helyenként, ami rendkívül jól elrejti a megfelelő környezetben. Hátulsó szárnyai vöröses-narancssárgák, rajtuk nagy kék foltokkal. Ezeket a lepke veszély esetén felvillantja, így jelezve természetes ellenségei felé, hogy mérgező.

A közönséges medvelepke hernyó korában sok olyan növényt elfogyaszt, amelyek mérgező anyagokat tartalmaznak. Az ezekben található kémiai anyagokat képes lebontani, majd átalakítani gerincesek számára kellemetlen ízű vagy akár mérgező anyagokká.

Kapcsolódó tartalom

De a kifejlett lepkének nem ez az egyetlen védelme. Feje mögött látható egy mélyvörös szőrpamacs, amelyet szintén veszély esetén villant ki, de ezzel párhuzamosan innen képes kis mennyiségű irritációt kiváltó folyadékot a támadójára spriccelni. Emellett hangot is képes kiadni, ami a denevéreket téveszti meg éjszakai repülésekor.

Ritkulása ellenére a faj egyelőre nem védett. Egykor lakott területeken is sokfelé előfordult, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása és a parlagok felszámolása jelentős csökkenést okozott az állományában, és a lepkefaj visszaszorult a természetes élőhelyekre.

Kapcsolódó tartalom

Az MME által kiírt internetes szavazáson a közönséges medvelepke a szavazatok 47 százalékát szerezte meg, kis különbséggel megelőzve a kis színjátszólepkét (45 százalék). A képzeletbeli dobogó harmadik „fokán” az ablakosmoly végzett a szavazatok 8 százalékával.

Kiemelt kép forrása: Káldi József/MME

Ajánljuk még