Időjárás

Óriási fordulattal köszönt ránk a csillagászati tavasz

Új hajléktalanellátó központot nyitott a Máltai Szeretetszolgálat Budán

Megnyitotta Budapest legújabb, kifejezetten hajléktalan emberek ellátására kialakított, a későbbiekben komplex ellátást nyújtó intézményét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat; az épület már használatba vett szintjein éjjeli menedékhelyet létesítettek, amely máris telt házzal működik – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A dél-budai területet ellátó központtal teljessé válik a főváros budai oldalán a hajléktalanellátás intézményi háttere, amelynek működtetéséért a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős – írták.

A háromszintes, ezer négyzetméteres szociális központot Budapest XI. kerületében, a Galvani utcában hozták létre.

Az intézményben többféle ellátás működik majd, heti két órában orvosi rendelés is lesz, elsőként azonban az éjjeli menedékhely nyitott meg, 59 férőhellyel – ismertették.

A tájékoztatás szerint a belső tereket kifejezetten az ellátásban dolgozó szakemberek szempontjai szerint alakították át. A menedékhelyre érkező hajléktalan embereket a háromágyas szobákban szekrény várja. Többfunkciós közösségi terek is vannak, továbbá étkező, fürdő és mosási lehetőség is rendelkezésre áll.

Emlékeztettek arra, hogy

a fővárosban kialakult feladatmegosztás szerint a budai oldalon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik a hajléktalan emberek ellátásáról. Az új létesítménnyel együtt Budán már három komplex hajléktalancentrum látja el a feladatokat.

A karitatív szervezet szociális munkásai naponta hatszáz hajléktalan emberrel találkoznak, hat nappali melegedőben ötszáz ellátott fordul meg átlagosan, a szállást nyújtó intézményekben pedig háromszáz embert tudnak elhelyezni. Férőhelyhiány miatt azonban senkit nem küldenek el, szükség szerint ideiglenes szállásokat nyitnak további épületekben – emelték ki.

A szervezet 24 órás egészségügyi centrumot, fertőtlenítő fürdetőállomást, valamint két lábadozót is üzemeltet.

„A szociális munka kiemelt feladata a hajléktalan emberek rehabilitációja, a hideg időben azonban az elsődleges cél, hogy senki se fagyjon meg az utcán”

– áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még