Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Latorcai Csaba: Duray Miklós a felvidéki magyarság élő lelkiismerete volt

Duray Miklós a felvidéki magyarság élő lelkiismerete volt – jelentette ki Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol köszöntőt mondott Duray Miklós emléktáblájának avatásán hétfőn. A 2022 év végén elhunyt neves felvidéki magyar politikusnak és közírónak hétfőn a révkomáromi Eötvös utcában állított emléktáblát több felvidéki magyar szervezet, a Szövetség a Közös Célokért, a Felvidéki Értékőrzők, a Kárpátia Sport Egyesület, és az INTERCAD hajótervező iroda.

Az államtitkár beszédében kiemelte: nem lehet egyszavas választ adni arra a kérdésre, hogy ki is volt Duray Miklós, hiszen egyszerre volt politikus, tanár, író, publicista és geológus.

„Ugyanakkor bátran kijelenthető: élő lelkiismerete volt a felvidéki magyarságnak”

– szögezte le Latorcai Csaba. Az államtitkár felidézte Duray Miklós életútját, s rámutatott: Duray diákkorától kezdve aktív résztvevője és szervezője volt a felvidéki magyar közéletnek, csatlakozott a Charta 77 aláíróihoz, alapítója volt az Együttélés politikai mozgalomnak, a Szövetség a Közös Célokért szervezetnek, ő volt a Magyar Állandó Értekezlet alapötletének megfogalmazója, s tőle származott a Magyar Igazolványok ötlete is.

„Duray Miklós életében a felvidéki magyarság gerince volt, amelyet sem meghajlítani, sem megtörni nem tudott az aktuális hatalom”

– hangsúlyozta Latorcai Csaba, megjegyezve: Duray cselekvésre ösztönző, mindenkinek szóló felkiáltójelet hagyott maga után. Kijelentette: Duray halálával mind a felvidéki, mind az anyaországbéli magyarság olyan embert vesztett el, aki politikai, kulturális és nemzetstratégiai szempontból is maradandó hidakat épített az anyaország és a Felvidék között. Hozzátette: most amikor a kettéosztott, de a szívekben mégis egyként élő Komáromban, a magyar történelem egyik legfontosabb helyszínén emléktáblát kap Duray Miklós, bizalommal kell tekinteni a jövőbe.

„Csak közösségben, együttműködve és érdekeink határozott képviseletével tudjuk a felvidéki magyarság jövőjét biztosítani, ahogy éppen 30 évvel ezelőtt a komáromi nagygyűlés résztvevői is felülemelkedtek pártokon, és úgy alkottak összefogást a felvidéki magyarság érdekében”

– hangsúlyozta Latorcai Csaba. Hozzáfűzte: Magyarország és a magyar kormány olyan együttműködésben hisz, amely a Kárpát-medence ölelésében élő valamennyi nép számára különösen hasznos és minden szempontból kifizetődő. Olyan értékteremtő vállalkozás ez, amely az európai kultúra megújításához is – szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt – közös hozzájárulást jelent – fogalmazott az államtitkár.

Az államtitkár köszöntőjében szólt az elmúlt évnek a felvidéki magyarságot érintő fontos eseményeiről, köztük a szeptemberi előrehozott parlamenti választásokról is. Elmondta: nehéz és tanulságokkal teli volt az esztendő, s a választáson sajnos ismét elmaradt a siker, ám – mint mondta – fontos átgondolni a jövőt, és mihamarabb újrakalibrálni a közösség céljait.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára beszédet mond a IX. Magyarország Barátai Konferencián a Marriott Hotelben 2023. szeptember 15-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még