Aktuális

Mutatjuk, hogy változik a közlekedés a Puskás Aréna környékén

Ha szilveszterre tűzijátékot vásárolt, de nem használta fel, ezt fontos tudnia

A figyelmeztetések ellenére most szilveszterkor is sokan figyelmen kívül hagyták a tűzijátékok használatára vonatkozó szabályokat. A mentőket 14 esetben riasztották pirotechnikai eszközök okozta sérülésekhez. A szabálysértések miatt 15 ember ellen indult eljárás. A rendőrök 48 sofőr jogosítványát vették el ittas járművezetés miatt.

Civil ruhás nyomozóknak akart eladni tűzijátékokat egy autó csomagtartójából két férfi szilveszter előtt egy nappal az egyik XVIII. kerületi bevásárlóközpont parkolójában. A kocsiban lévő 42 doboz, összesen 70 kilónyi pirotechnikai terméket a rendőrök lefoglalták, az árusokat pedig előállították a kerületi kapitányságra. Rajtuk kívül még 15 emberrel szemben indult eljárás tűzijátékok szabálytalan felhasználása miatt.

Kapcsolódó tartalom

„Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szilveszter éjjelén országszerte 20 esetben, 15 személlyel szemben indult eljárás. Ittas járművezetés gyanúja miatt kollégáim 48 főt állítottak elő” – sorolta Jakab Rudolf, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Egy évvel korábban csaknem ugyanennyi, 46 szabálysértési, illetve büntetőeljárás indult szilveszterkor ittas járművezetők ellen. Most és akkor is

Budapesten, illetve Pest vármegyében bukott le a legtöbb ittas sofőr.

A pirotechnikai eszközök szabálytalan használata miatt kellett a rendőröknek a fővárosban és vonzáskörzetében a legtöbbször intézkedniük. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) arra hívja fel a figyelmet, hogy

a fel nem használt tűzijátékokat legkésőbb péntekig vissza kell vinni a forgalmazónak.

„Ha valaki esetleg nem használta fel, akkor január 5-ig a vásárlás helyére köteles ezeket az eszközöket visszavinni, és a pirotechnikus pedig köteles visszavenni ezeket az eszközöket” – magyarázta Huszák András, az ORFK osztályvezetője.

Kapcsolódó tartalom

A visszavételért a forgalmazó nem számíthat fel semmilyen díjat, de a termék árát sem téríti vissza.

A határidő lejárta után

a 3-as kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértés.

Az előírás megsértői 150 ezer forintos bírságot, valamint tűz- és robbanásveszélyt kockáztatnak.

Kiemelt kép: Tűzijátékárus ideiglenes árusító pavilonja Gyálon 2023. december 28-án. A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még