Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Elindult az új italospalack-visszaváltó rendszer, már lehet jelentkezni a Napenergia Plusz Programra – fontos változások 2024-ben

Január első napjaiban indul a boltokban az új italospalack-visszaváltó rendszer. Jobban nagyító alá esnek a friss jogosítvánnyal rendelkezők, és ugyan elsejétől 230 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza, hamarosan érkezik az egynapos autópálya-matrica. Egy uniós előírás miatt drágul az üzemanyag, de a Mol ezt két lépésben teszi meg. Január 15-ig lehet jelentkezni a Napenergia Plusz Programra, amely 137 milliárd forintnyi támogatási forrást nyit meg új napelemes rendszerek kiépítésére. Egy-egy háztartás akár ötmillió forintos támogatást is kaphat, a kormány a költségek kétharmadát átvállalja – mindez 2024-ben vár ránk.

Január elsejétől a kormány kénytelen volt megemelni az üzemanyag jövedéki adóját, ami drágulást hozott a benzinkutakon. Az uniós szabályozás szerint a benzin és a gázolaj literenkénti ára a tavalyihoz képest hétfőtől bruttó 41 forinttal emelkedne.

A Mol azonban úgy döntött, hogy január 15-ig a drágulásnak a felét kell megfizetni, a bruttó 41 forintos emelés pedig két részletben jelenik majd meg az üzemanyagárakban.

Januártól összesen 230 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza. Az M1 térképen mutatta be, hogy mely útszakaszok váltak fizetőssé:

Új díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok Magyarországon 2024. január 1-től (forrás: M1 Híradó)

hétfő óta a teljes M0-ás és az M44-es autóút, illetve az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakaszán is szükséges a használt útszakaszra érvényes vármegyei vagy országos autópályamatrica.

Utóbbiból 2024-ben pedig már akár egynaposat is vásárolhatunk, az eddigi legrövidebb érvényességű 10 napos matrica helyett.

Az egynapos pályamatrica március 1-től lép életbe, és 5150 forintba kerül majd.

Kapcsolódó tartalom

Nem árt óvatosan vezetni friss jogosítvánnyal

A hatóságok mostantól a gépjárművel elkövetett szabálysértésekre is jobban figyelnek. A legóvatosabban a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőknek kell közlekedniük, őket ugyanis egy január 1-től életbe lépő szigorítás alapján szabálytalankodás esetén akár el is tilthatják a vezetéstől.

A jogosítványt viszont – szintén egy idén bevezetett módosítás szerint – mostantól nem kell magunknál hordani. Ellenőrzés során elég azt telefonon bemutatni az igazoltató rendőröknek.

Hamarosan indul a Napenergia Plusz Program és más zöldprogramok

„Az ajtót, amelyik erre a világra nyílik, úgy hívják: zöld energia” mondta Orbán Viktor miniszterelnök még novemberben. A kormány ugyanis az ország energiagazdálkodása szempontjából is számos változást vezet be január 1-től, amelyek a mindennapi életre is hatással lesznek.

Kapcsolódó tartalom

Január 15-ig lehet jelentkezni például a Napenergia Plusz Program támogatásaira, amely összesen 137 milliárd forint forrást nyitott meg a családok és a vállalkozások előtt napelemes rendszerek kiépítésére.

Egy-egy háztartás akár ötmillió forintos támogatást is kaphat, a kormány a költségek kétharmadát vállalja át.

A zöldfordulat már tavaly megkezdődött: az elmúlt időszakban ugyanis rohamléptekkel bővült itthon a naperőművi kapacitás. A fejlesztések egyharmadát a háztartások napelemes rendszerei tették ki, amelyekből mostanra több mint negyedmillió működik itthon.

Az elvégzett nagyarányú fejlesztések alapján a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozást feloldják január 1-től a hálózat 93 százalékán.

Kapcsolódó tartalom

Mostantól generációk felejthetik el a tapossa laposra szlogent is: országszerte ugyanis 2000 üzletbe érkeztek meg már decemberben az üveg- és műanyagpalack-visszaváltó automaták, amelyeket 2024 első napjától használhatunk. Mostantól ezzel a két termékjelöléssel találkozhatnak a vásárlók: az egyutas üvegeket egyszer, a többutas termékeket azonban akár 20 alkalommal is újratöltheti a gyártó.

Az automata tárolókba könnyítve szortírozza szét a fém, a műanyag és az üveg italcsomagokat, a visszaváltott üvegekért pedig darabonként 50 forintot kaphatunk. A pénzt utalvány formájában is kérhetjük, de akár jótékony célra is fel lehet ajánlani. Évente több, mint 3 milliárd darab italos palack kerül forgalomba, a cél az, hogy ezek 90 százalékát begyűjtsék és újrahasznosítsák.

Kiemelt képen: napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Ajánljuk még