Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Olyan intézkedések lépnek életbe az új évben, amelyek sok magyar családnak jelentenek segítséget

A kormány célja, hogy Magyarország 2024-ben is a gyarapodás útját járja – ezt mondta Dömötör Csaba a közösségi oldalán megjelent videóban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kiemelte: olyan intézkedések lépnek életbe az új évben, amelyek sok magyar családnak jelentenek majd segítséget. Példaként említette a csok pluszt, a megemelt GYED-et, a Babaváró program keretének emelését, de hangsúlyozta a minimálbér-emelést, és a pedagógusok bérének emelését is.

Januártól indul a csok plusz. A legfontosabb változás, hogy a fiatal házaspárok akár 50 millió forint hitelt is kaphatnak, legfeljebb 3 százalékos kamattal. A második és minden további gyermek után pedig 10-10 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Bővül a falusi csok is, a vissza nem térítendő támogatás 50 százalékkal nő. Akárcsak a babaváró programban felvehető összeg, amely 11 millió forintra emelkedik.

Olyan intézkedések lépnek életbe, amelyek sok magyar családnak jelentenek majd segítséget – erről beszélt egy videóban a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Dömötör Csaba kiemelte többek között az otthonteremtési kedvezményt és a megemelt GYED-et, valamint hangsúlyozta, hogy pozitív változások következnek 2024-ben a bérekkel kapcsolatban is.

Kapcsolódó tartalom

Tovább nő a minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum 10 százalékkal lesz magasabb.

„A minimálbérek több mint a három és félszeresükre nőnek a kormányzás kezdete óta. Nem mellékes körülmény, hogy a minimálbérek növelése a többi bérsávban is emelkedést szokott hozni. Aztán januártól 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és idős honfitársaink februárban számíthatnak a 13. havi juttatásra is. Az infláció ellen pedig továbbra is védelmet jelent majd a nyugdíjkorrekció” – mondta Dömötör Csaba.

A Belügyminisztérium bejelentette, hogy január 1-jétől emelkedik a tanárok és az óvópedagógusok bére. A fizetésük átlagosan 32,2 százalékkal nő, a pályakezdő gyakornokok pedig 528.800 forintot kapnak majd havonta, de ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. 2025-ben és 2026-ban további béremelést kapnak a tanárok és az óvópedagógusok. Jövőre elindul az új napenergia program is, amelyben a családok akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

„Egy olyan időszakban vagyunk, amelyet továbbra is sokféle nehézség terhel. Háborúk, nemzetközi gazdasági nehézségek, hosszasan sorolhatnánk. A kormány jövőre is azon dolgozik, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is minden lehetséges támogatást megadjon a családoknak. Az az egyáltalán nem titkos célunk, hogy Magyarország 2024-ben a gyarapodás útját járja mindenki számára érzékelhető módon úgy, hogy közben továbbra is fenntartjuk a biztonságunkat” – mondta Dömötör Csaba.

A kormány ennek érdekében jövőre 3300 milliárd forintot költ családtámogatásra. Ez az összeg a háromszorosa annak, mint ami 2010-ben a rendelkezésre állt.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még