Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Emelkedik a minimálbér és a nyugdíjak, példátlan béremelést kapnak a tanárok, csökken az infláció – mutatjuk, mi változik 2024-ben

Több változás is életbe lép az újév kezdetével. Jó hír, hogy szinte minden területen magasabb bevétellel lehet majd kalkulálni. A munkavállalók, a nyugdíjasok és a gyermeket vállalók is több pénzre számíthatnak. Emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, ennek pedig olyan hatása van, hogy várhatóan a versenyszférában is jelentősen nőnek majd a bérek. De több pénzt kapnak a gyermeket nevelő kismamák is. A nyugdíjasok 6 százalékos emelésre számíthatnak, februárban pedig érkezik a 13. havi nyugdíj.

Kapcsolódó tartalom

Novemberben született meg a kormány, a munkaadók és a munkavállalói szervezetek megállapodása, amely rögzítette, hogy a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 ezer forintra emelkedik. Ráadásul az emelés decembertől érvényes, vagyis a következő napokban már az emelt összeget utalják a dolgozóknak.

Ezek a döntések közvetlenül egymillió embert érintenek, a béremelésnek azonban további pozitív hatása is lehet, mert jellemzően a versenyszféra is béremeléssel reagál a minimálbér-emelésre.

A tanárok is magasabb bérekre számíthatnak. A kormány többször jelezte, hogy amennyiben Brüsszel kifizeti a hazánknak járó uniós pénzeket, abból megvalósulhat a pedagógusok béremelése. A kifizetések egy része, tízmilliárd euró 2023 utolsó napjaiban megérkezett, már csak néhány technikai jóváhagyásra van szükség az Európai Bizottságtól, amit Brüsszel többszörösen megígért.

Kapcsolódó tartalom

Ennek értelében januártól 32,2 százalékkal emelkednek a fizetések. A kormány ígérete szerint három éven belül eléri a bruttó 800 ezer forintot a pedagógusok átlagbére.

A kisgyermekes családok nemcsak az otthonteremtési támogatások bővülésére, hanem magasabb gyermekgondozási díjra is számíthatnak 2024-ben. A gyed maximálisan folyósítható összege 373 520 forintra emelkedik, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknak 186 760 forint, a mesterképzésben részt vevők számára pedig 228 200 forint juttatást biztosít.

A kormány a nyugdíjak értékének megőrzését is fontosnak tartja.

Januártól ezért 6 százalékkal megemelt nyugdíjat folyósítanak, ami azt jelenti, hogy az egyébként is folyamatosan csökkenő infláció nem lesz hatással a nyugdíjak értékére. Ráadásul februárban a 13. havi nyugdíjra is számíthatnak az idősek.

Kapcsolódó tartalom

A Századvég vezető elemzője, Palóc André a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy az infláció leszorítása és a munkahelyek megőrzése hozzájárul a gazdasági növekedéshez. Az elemző kiemelte:

a kormány megőrizte a reálbérek értékét, vagyis az emberek fizetése ma többet ér, mint például egy éve, amikor az orosz-ukrán háború miatt az infláció elérte a 25 százalékot.

„Látjuk, hogy sok idő után a reálbér érdemben tudott növekedni, ez pedig a másik fontos lába lehet az egész növekedésnek, az pedig a fogyasztás kérdése, hiszen a belső fogyasztásunk az, ami a leglátványosabban esett vissza a magas infláció miatt. Pont az, hogy ez újra majd elpattan és magasabb belső fogyasztásra lehet készülni, ez okozhatja a további gazdasági növekedést, vagy húzhatja tovább a gazdasági növekedést” – magyarázta Palóc André.

Az elemző hozzátette, a munkanélküliségi ráta stabilan 4 százalék alatti, ami lényegében teljes foglalkoztatottságot jelent.

Kapcsolódó tartalom

De a változásoknak ezzel még nincs vége. Nagyobb figyelem irányul a zöld energiára, indul az új palackvisszaváltó rendszer, szigorúbb szabályokkal kell számolniuk a friss jogosítvánnyal rendelkezőknek, érkezik az egynapos autópálya matrica és egy EU-s szabály miatt drágul az üzemanyag.

Január elsejétől egy uniós szabályozás miatt a kormány kénytelen megemelni az üzemanyag jövedéki adóját, ami drágulást hozott a benzinkutakon.

Az uniós szabályozás szerint a benzin és a gázolaj literenkénti ára a tavalyihoz képest hétfőtől bruttó 41 forinttal emelkedne. A Mol azonban úgy döntött, hogy két részletben vezeti be az áremelést, január 1-től 15-ig a drágulásnak a felét kell megfizetni, majd a másik felét is.

Januártól összesen 230 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza. Ezen a térképen mutatjuk, hogy mely útszakaszok váltak fizetőssé: hétfőtől a teljes M0-ás és az M44-es autóút, illetve az M30-as autópálya miskolci elkerülő szakaszán is rendelkezni kell a használt útszakaszra érvényes vármegyei vagy országos autópályamatricával.

Kapcsolódó tartalom

Utóbbiból 2024-ben pedig már akár egynaposat is vásárolhatunk, az eddigi legrövidebb érvényességű tíznapos matrica helyett. Az egy napig érvényes autópályamatrica idén március 1-jétől lép életbe, ami 5150 forintba kerül majd.

A hatóságok mostantól a gépjárművel elkövetett szabálysértésekre is jobban figyelnek. A legóvatosabban a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezőknek kell közlekedniük, őket ugyanis – egy január 1-től életbe lépő szigorítás alapján – szabálytalankodás esetén akár el is tilthatják a vezetéstől.

A jogosítványt viszont mostantól nem kell magunknál hordani, ellenőrzés során elég azt telefonon bemutatni az igazoltató rendőröknek.

Kapcsolódó tartalom

Az ajtót, amelyik erre a világra nyílik, úgy hívják: zöldenergia – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt még novemberben. A kormány ugyanis az ország energiagazdálkodása szempontjából is számos változást vezet be január 1-től, amelyek a mindennapi életre is hatással lesznek.

Január 15-ig lehet jelentkezni például a napenergia plusz program támogatásaira, amely összesen 137 milliárd forint forrást nyitott meg a családok és a vállalkozások előtt napelemes rendszerek kiépítésére. Egy-egy háztartás akár 5 millió forintos támogatást is kaphat.

A kormány a költségek kétharmadát vállalja át. A zöldfordulat már tavaly megkezdődött: az elmúlt időszakban ugyanis rohamléptekkel bővült itthon a naperőművi kapacitás. A fejlesztések egyharmadát a háztartások napelemes rendszerei tették ki, amelyekből mostanra több mint negyedmillió működik itthon. Az elvégzett nagyarányú fejlesztések alapján a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozást feloldják 1-jétől a hálózat 93 százalékán.

Hétfőtől pedig generációk felejthetik el a tapossa laposra szlogent is: országszerte ugyanis 2000 üzletbe érkeztek meg már decemberben az üveg- és műanyagpalack-visszaváltó automaták, amelyeket 2024 első napjától használhatunk.

Az egyutas üvegeket egyszer, a többutas termékeket azonban akár 20 alkalommal is újratöltheti a gyártó.

Az automata tárolókba különítve szortírozza szét a fém, a műanyag és az üveg italcsomagokat, a visszaváltott üvegekért pedig darabonként 50 forintot kaphatunk. A pénzt utalvány formájában is kérhetjük, de akár jótékony célra is fel lehet ajánlani. Évente több mint hárommilliárd darab italos palack kerül forgalomba, a cél az, hogy ezek 90 százalékát begyűjtsék és újrahasznosítsák.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Fiatalok beszélgetnek a Kossuth Lajos téren a duna-parti díszkerítés mellett. Háttérben a Batthyány tér épületei, illetve a párába burkolózó János-hegy. (Fotó: MTVA/Bizom. Jászai Csaba)

Ajánljuk még