Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Karácsony Gergely motorcsónakból szelfizett, miközben elöntötte Budapestet a Duna

Budapest főpolgármestere vízre szállt és a Duna közepéről, egy motorcsónakból nézte, ahogy a rakpartokat elöntötte a Duna. A Római-parton élők napok óta kongatják a vészharangot, de hiába kértek segítséget a főpolgármestertől, csak a saját erőfeszítéseiknek köszönhető, hogy meg tudták védeni házaikat. Míg az ott élők az ünnepek alatt is önerőből építették a mobil gátat, addig Karácsony ahelyett, hogy a helyszínen segédkezett volna, fotókat és videókat posztolgatott a közösségi oldalára.

Csütörtök reggelre a Római-parton a sétányt teljes egészében elborította a Duna vize. A folyót már csak néhány centiméter választotta el a házaktól.

Kapcsolódó tartalom

Az ott élők szerdán órákig ácsolták az ideiglenes mobil gátakhoz szükséges raklapokat és hordták a homokzsákokat. Már a szerda esti tetőzés előtt napokkal – karácsonykor is – dolgoztak. A családok önerőből, összefogva kezdtek védekezni az ár ellen.

Bár a helyi egyesület közleményben jelezte a főpolgármesternek és az óbudai polgármesternek, hogy

soron kívül intézkedjen, mert vészhelyzet van, és életveszélyes állapotok alakulhatnak ki, a főváros, illetve a III. kerület vezetésétől nem kaptak segítséget.

Karácsony Gergely a helyszíni látogatás helyett csütörtökön helyettesével, Tüttő Katával egy csónakban ülve fotózkodott:

„Árvízi őrjáraton. Bejártuk a leginkább veszélyeztetett helyszíneket” – írta a főpolgármester a képhez.

Később egy drámai zenével kísért videót is kitett, amin látszik, hogy a két baloldali politikus nem szállt ki a motorcsónakból.

Az elárasztott partszakaszokat csupán többméteres távolságból nézték meg.

Kapcsolódó tartalom

Budapest első embere szerda este – vagyis a tetőzés idején – is csak egy fotósorozatot posztolt a közösségi oldalán. A rakpartot elöntő árvízről készült képekhez a főpolgármester azt írta: „a Duna egyszerre gyönyörű és félelmetes”.

Jöhet a vízibiciklisáv – a fotók kapcsán ilyen és ehhez hasonló megjegyzések jelentek meg a közösségi oldalon, és a hozzászólók közül többen is megjegyezték, hogy miközben a főpolgármester posztol, a Római-parton elmaradt segítségnyújtás körül nagy a csend.

Karácsony Gergely új szelfivel várta az árhullámot

– a képekről ezzel a címmel írt a Magyar Nemzet. A portál úgy fogalmaz: a főváros vezetése ezekben a napokban ismét bebizonyította, hogy csak a közösségi médiában tudja megfelelően igazgatni a várost.

Kapcsolódó tartalom

Mutass szebbet mint a hófödte Andrássy út – legutóbb ez a mondat váltott ki hatalmas visszatetszést a főpolgármester közösségi odalán. Karácsony Gergely ugyanis az első jelentősebb budapesti havazás közepette is szelfizett – méghozzá a behavazott Andrássy úton, ahol jól láthatóan még a járdát sem takarították le. Közben a főváros közlekedése is éppen megbénult a hóesésben.

A havazás jelentős fennakadást okozott például a közösségi közlekedésben: egy trolibuszt az utasoknak kellett tolniuk, mert elakadt a jégen, BAH-csomópontnál pedig egy busz keresztbe fordult a havas úttesten.

A főpolgármester bejegyzése alatt többen is nemtetszésüket fejezték ki a Budapesten kialakult káosz miatt.

Volt aki azt írta: „Nem szelfizni kellett volna, hanem eltakarítani, akkor nem álltak volna a buszok keresztbe.”

Kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Ajánljuk még