Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Elindult az év végi bevásárlási roham: az élelmiszerek mellett a partikellékek és a tűzijátékok vezetik a vásárlási toplistát

Elkezdődött az üzletekben az év végi bevásárlási roham, az élelmiszerboltok megteltek vásárlókkal. Az ünnepi hozzávalók mellett egyre többen keresik a szilveszteri partikellékeket is. Csütörtök óta vásárolhatók meg a pirotechnikai eszközök, amelyekre már most nagy a kereslet.

Már reggel sorban álltak a vásárlók a pirotechnikai eszközöket áruló konténereknél. Csütörtök óta lehet megvenni legálisan a szilveszteri tűzijátékokat.

„Vettünk olyanokat, amik felnőtteknek, illetve ami a gyerekeknek is tetszik” – mondta egy vásárló. Zalaegerszegen is népszerűek a pirotechnikai eszközök, már az árusítás első napján sokan vásároltak.

„A keresztapámmal közösen szoktunk venni tűzijátékot, majd éjfélkor fellőjük”

– mondta egy másik vevő.

A partikellékek is napról napra kelendőbbek, a színes kalapoktól a trombitákon át mindent lehet kapni.

Kapcsolódó tartalom

Vásárlási dömping az élelmiszerüzletekben

Az M1 Híradója által megkérdezett hódmezővásárhelyi boltban a disznóhús és a kocsonya a legnépszerűbb ilyenkor. A vásárlók zöme listával érkezik a boltokba, és a kosarak gyorsan megtelnek az ünnepi menü hozzávalóival. „Tíz ember jön hozzám egy svédasztalos vacsorára, úgyhogy mindenféle finomságokat fogok csinálni” – mondta egy budapesti vásárló.

Az emberek az árak mellett a minőséget is figyelik. Azt mondják, nem mindegy, milyen étel kerül szilveszterkor az asztalra.

Kapcsolódó tartalom

A virslit viszik, mint a cukrot

Virsliből éves szinten 34 ezer tonnát fogyasztunk, ennek több mint negyedét a szilveszteri időszakban. „De bőségesen fogy a pezsgő és a lencse is, ami a hagyományok szerint gazdagságot hoz az újesztendőre” – tette hozzá egy bolti eladó.

December a legfelfokozottabb időszak a kereskedelemben: az éves kiskereskedelmi forgalom mintegy 10 százalékát ez a hónap adja.

A karácsonyi bevásárlási rohamot szinte azonnal a szilveszteri követi, az üzletek pedig mindvégig széles kínálattal várják a vásárlókat.

 „Már a mai nap is látható, hogy többen érkeznek, mint tegnap, de az igazi csúcsidőszakot majd holnap, holnaputánra várjuk. Ekkor az üzletek forgalma az eddigi tapasztalatok alapján meg fog duplázódni a normál időszakhoz képest” – mondta a CBA kommunikációs igazgatója.

Egy másik nagy üzletlánc kommunikációs igazgatója elárulta, vannak olyan boltjaik, ahol az éves forgalom 15–20 százaléka az év utolsó hónapjához köthető.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Vásárló tűzijátékokkal a rendőrség által engedélyezett helyen árusító konténernél egy nyíregyházi bevásárlóközpont parkolójában, 2021. december 30-án. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ajánljuk még