Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Erre figyeljünk, ha visszavisszük a félresikerült ajándékainkat a boltba

| Szerző: hirado.hu
Túlvagyunk a karácsonyi ajándékozáson, de a legjobb szándék mellett is előfordulhat, hogy nem tetszett a meglepetés, fölösleges holmit kaptunk vagy rossz a méret. Jó tudni, hogy a karácsonyi ajándékok cseréjére is van lehetőség – de fontos, hogy megőrizzük a vásárlásról szóló bizonylatot.

A karácsonyi meglepetések csomagolásakor általában ügyel az ember arra, hogy eltüntesse a termék árára utaló jeleket, ám érdemes a vásárlást dokumentáló bizonylatot, a blokkot, nyugtát e-számlát és a jótállási jegyet megőrizni.

Kapcsolódó tartalom

A legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy olyan könyvet veszünk, ami már ott van a megajándékozott polcán, vagy rossz méretű ruhát választunk, esetleg egyszerre több embertől kapja ugyanazt az ajándékot. Az is előfordulhat, hogy az árucikk sérült, hibás, illetve nem működik, utóbbi esetén

jótállási, szavatossági igényeket érvényesíthetünk. Ilyenkor az üzlet köteles a terméket megjavíttatni, kicserélni vagy visszafizetni az árát.

Amennyiben a bolt nem tartja be ezeket az előírásokat, panasszal a fogyasztóvédelmi hatósághoz fordulhatunk, a vitás ügyek esetén pedig a békéltető testületi eljárást célszerű választani.

Kapcsolódó tartalom

A „nekem ez a szín mégsem tetszik” vagy a „kettőt hozott a Jézuska” típusú termékeket Magyarországon a boltoknak nem kötelező visszavenniük – írja honlapján a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete, ám ugyanitt az is olvasható, hogy

a fogyasztóbarát üzletek zöme biztosít arra valamilyen lehetőséget, hogy visszavihessük a nem megfelelő ajándékokat.

„Már húsz éve nincs olyan szabály, ami arra kötelezné az üzleteket, hogy egyébként hibátlan árut visszavegyenek. A kereskedőt semmi nem kötelezi erre” – szögezte le Morvai Gábor, az egyesület jogásza, aki kiemelte, hogy ilyenkor csakis a kereskedő jóindulatán és üzletpolitikáján múlik, mi lesz a félresikerült ajándék sorsa. Bár nem kötelező, de a boltok, áruházak általában önkéntesen biztosítanak levásárlási vagy cserelehetőséget a karácsonyi vásárlási dömpinget követő időszakban.

Kapcsolódó tartalom

Online vásárlás esetén egyértelműbb a helyzet, hiszen a jótállási, szavatossági igények intézése mellett

a webáruházak két hétig a hibátlan árucikkeket is kötelesek visszavenni,

de csak az átvételtől számított 14 napon belül.

A kiemelt kép illusztráció. Kép forrása: Shutterstock

Ajánljuk még