Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Árvíz után belvíz: az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken

Az országban nagy területeken, főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken, amit az enyhe időben nehezen bír a vetés – írják az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzésében.

A múlt héten pénteken és szombaton nagy területen hullott csapadék (részben hó) az országban. A legtöbb a Dunántúl északi felén esett, arrafelé 40–70 milliméter is lehullott két nap alatt, helyenként 20 centiméter hó is összegyűlt.

Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert, a 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkét adat országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál.

Vasárnaptól intenzív felmelegedés kezdődött, a maximumok 10 Celsius-fok fölött, sokfelé 15 fok körül alakultak és éjszakánként is csak gyenge fagyok fordultak elő.

Kapcsolódó tartalom

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön áll a víz földeken.

Az őszi vetések a tartós vízborítást 4–5 Celsius-fok alatt még bírják, de az elmúlt napokhoz hasonló enyhe időt legfeljebb csak három hétig, márpedig az Alföldön helyenként már több mint egy hónapja áll a víz.

Az előrejelzés szerint továbbra is marad az enyhe idő, éjszakánként csak gyenge fagyok lehetnek, napközben 10 fok körüli maximumok várhatók, csak a tartósan ködös részeken lesz hűvösebb. Vasárnaptól ismét több hullámban érkezik eső, de csak kisebb mennyiségben.

Kiemelt kép: Belvízben álló szarvasmarha Balmazújváros határában 2023. január 19-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ajánljuk még