Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Utazás Petőfivel – Új négyrészes road movie a Dunán

| Szerző: hirado.hu
A Hortobágy végeláthatatlan pusztájára, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia mézesheteinek helyszínére és a Segesvár melletti csatamezőre is elkalauzolja a nézőket a Petőfi, a szerelmes utazó. A költő úti levelei és rajzai alapján készült négyrészes, road movie-jellegű irodalomtörténeti sorozat első epizódja december 26-án látható a Dunán. A Kárpát-medencei utazáshoz a költő hőse, János vitéz is csatlakozik.

Az utazás kiemelt jelentőségű volt Petőfi Sándor életében. Vérbeli „vagabondként” úti leveleket és rajzokat hagyott hátra, ezek alapján ered a 19. század legnagyobb költőegyénisége nyomába Ugron Zsolna József Attila-díjas író, forgatókönyvíró két történésszel, Csorba Lászlóval és Várkonyi Gáborral.

Újragondolva Petőfi útját megismerik az alföldi kisdiákot, a vándorszínésznek felcsapó kamaszt, az öntudatos értelmiségi költőt, a hősszerelmest és végül a szabadságért életét feláldozó katonát.

A road movie elemekből álló irodalomtörténeti sorozatot a Petőfi 200 emlékév végéhez közeledve a Duna mutatja be december 26. és 29. között.

Kapcsolódó tartalom

A sorozat négy részében összefonódik a mese és a valóság. Az Alföld, Erdély és Felvidék tájait járva megelevenedik Petőfi Sándor leghíresebb utazó hőse, János vitéz, és Tündérországba tartó útján egy kis időre az utazókkal tart. Ugron Zsolna kukoricamorzsolás közben Iluskáról, óriásokról, boszorkányokról, griffmadáron repülésről, más kalandjairól és nevének eredetéről faggatja Kukorica Jancsit. Utóbbi történetét rímbe szedve osztja meg újdonsült útitársával.

A Kárpát-medence legszebb tájai felfedezése során számos érdekességet tudhatnak meg a nézők az idén 200 éve született vátesz költőről. A többi közt, hogy kilencszer váltott iskolát és intézményi falak közt, magas szinten, retorikai osztályban tanult verset írni. A sorozat elmeséli, honnan eredt a franciákhoz való – a János vitézben is megjelenő – vonzódása. A műsor választ ad arra, ki volt a vad gróf, akit Petőfi Sándor a legjobb barátjának tartott, kivel lakott társbérletben Pesten, és milyen ajándékot kapott Szendrey Júliától a Nemzeti dal megírásáért.

Kapcsolódó tartalom

Az ismeretterjesztő sorozat a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 kollégiumának támogatásával készült Petőfi Sándor Útirajzok című írásai, valamint Kerényi Frigyes költőhöz, műfordítóhoz írt levelei felhasználásával. A Petőfi, a szerelmes utazó rendezője Bertha Lívia, forgatókönyvírója és a kreatív koncepció kidolgozója Ugron Zsolna. A produkciót a Salt Communications jegyzi, producere Molnár-Bánffy Kata. Petőfi hősét a Nemzeti Színház színművésze, a Junior Prima díjas Szabó Sebestyén László alakítja.

Petőfi, a szerelmes utazó – december 26. és 29. között 11:25-től a Dunán.

Ajánljuk még