Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Karikó Katalin és Krausz Ferenc elismerése után Magyarország előkelő helyre került a Nobel-rangsorban

Magyarország 11. a világon az egymillió főre jutó Nobel-díjasok számát tekintve – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az Ifjú Fizikusok Magyar Versenyének ünnepélyes díjátadóján, Budapesten.

Bódis László tíz díjazottat köszöntött, közülük kerülnek majd ki az Ifjú Fizikusok Nemzetközi Versenyén induló magyar csapat tagjai. Elmondta, azért fontos Magyarország számára a tudomány, mert a nagyjából tízmilliós lélekszám és a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló természeti erőforrások mellett a szürkeállomány az, amire számíthatunk.

Ezt, mint mondta, a jelenlévők, a jövendő fizikusok is hordozzák a tehetségükben. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott:

a magyar gazdaság versenyképessége azon fog múlni, hogyan hasznosítjuk ezt a tudást, tehetséget.

A sikeres kutatáshoz, így a Nobel-díjhoz vezető eredményekhez három dolog kellett, ezek a csapatszellem, a kitartás és a kutatások hasznossága – mondta Bódis László az idei két magyar díjazott nyilatkozatai alapján.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelte a kutatások társadalmi hatásainak fontosságát, amelyek közé sorolta az energia körüli kérdéseket, az éghajlatváltozás kihívásait, illetve a mesterséges intelligencia hatásait.

Gazdasági értelemben azok az igazán nagy innovációk, tudományos eredmények, amelyek a gyakorlatba átültethetők

– fogalmazott Bódis László.

Jenei Péter, a zsűri elnöke elmondta: a szokásosnál sokkal nehezebb volt kiválasztani azt a tíz középiskolást, akik közül egy fél évig tartó felkészítés után kialakul majd, kik lesznek az öt fős csapat tagjai, akik a 2024 júniusában Budapesten rendezendő fiatal fizikusok világversenyén Magyarországot képviselik.

Mint ismert 2023-ban két újabb taggal bővült a Nobel-díjas magyarok társasága, miután Karikó Katalin és Krausz Ferenc is megkapta a tudományos világ legrangosabb elismerését.

Kiemelt kép: Karikó Katalin és Karusz Ferenc (grafika: hirado.hu)

Ajánljuk még