Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

48 perc: Az idő az oroszoknak dolgozik, Amerika nem tudja és nem is akarja a végtelenségig támogatni Ukrajnát

| Szerző: hirado.hu
Amerika nem tudja a végtelenségbe nyúlóan támogatni az ukrajnai konfliktust, hiszen Kína gyors felemelkedése egyre nagyobb kihívást jelent számára. Az oroszok tisztában vannak a geopolitikai helyzettel, ezért Putyin ismét mer nagyot álmodni – derült ki a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásából, melyben Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője, valamint Kálomista Gábor producer, színházigazgató voltak Lánczi Tamás vendégei.

Fodor Gábor szerint a technikai fejlődést minden korban aggodalommal fogadta az emberiség. „A gépek megjelenése a hadviselésben bennem nagyobb aggodalmat kelt, mint a hétköznapi életben való megjelenése ezeknek a modern technikai vívmányoknak” – fogalmazott.

„Hollywoodban sztrájkolnak az írók és a színészek pont emiatt” – tette hozzá Kálomista Gábor, aki rámutatott, az új alkalmazás jó minőségű forgatókönyvet ír, és már a színészeknek sem kell feltétlenül jelen lenniük a forgatásokon.

Kapcsolódó tartalom

A filmes és színházi szakember szerint ez a folyamat

rendkívül károsan hat az emberi kreativitásra.

„A nemzetbiztonsági vonatkozása a mesterséges intelligenciának felbecsülhetetlen” – jegyezte meg Lánczi Tamás, példaként említve Joe Biden egyik furcsa kijelentéseket tartalmazó beszédét, melyről nehéz megállapítani, hogy valós, esetleg a mesterséges intelligencia generálta-e.

„A hadseregben és a titkosszolgálatok világában is teljesen új dimenziókat nyit ki”

– tette hozzá Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő szerint az oroszok még „kőbaltás” módszerekkel dolgoznak, Putyin helyett olykor alteregót láthatunk, ám Amerikában nincs mindig szükség élő hasonmásra,

bárkit oda lehet „varázsolni” modern módszerekkel.

„Tízezer kilométeres távolságból joystickkal irányítják azokat a drónokat, amelyek megsemmisítik például egy terrorista autóját a Közel-Keleten” – hangsúlyozta az amerikai haderőről szólva Horvát József, aki kiemelte, hogy az ukrajnai háborúban még csak első generációs drónokat alkalmaznak.

Kapcsolódó tartalom

Lánczi Tamás szerint aggodalomra ad okot, hogy a választási kampányok során is

manipulálhatják hamis felvételekkel a nyilvánosságot.

„Bármit meg lehet csinálni… Ha azt akarjuk, hogy Jack Nicholson magyarul beszéljen a saját hangján, azt is meg tudjuk csinálni” – reagált Kálomista Gábor.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy

minden hírt komoly kételyekkel kell fogadni.

Fodor Gábor szerint a politika világában még mindig a tartalom a lényeg. Pár százalékot lehet ugyan nyerni ügyes kampányokkal, de ennek csak kiélezett küzdelemben lehet nagy jelentősége.

Fodor Gábor a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban. (Fotó: Hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

A házigazda emlékeztetett rá, hogy a világban háborúk dúlnak, Orbán Viktor szerint pedig a veszélyek korát éljük.

„Az idő az oroszoknak dolgozik, de egyelőre egy állóháború van”

– jegyezte meg az orosz–ukrán háború kapcsán Fodor Gábor.

Kálomista Gábor kiemelte, hogy

az oroszokat gazdaságilag „nem vágta haza”, sőt, erősítette az ukrajnai konfliktus,

az amerikaiak pedig görcsösen folytatni akarják a szomszédunkban dúló háborút, hogy még több pénzt keressenek rajta. Példaként említette a Biden család ukrajnai érdekeltségeit.

„A többi náluk a járulékos veszteség kategóriájába tartozik. Egyáltalán nem érdekli őket, mi történik azokkal a szerencsétlen emberekkel a fronton, »baromira« nem foglalkoznak vele” – magyarázta.

„Putyin azért újra kinyitotta a tárgyalások lehetőségére az ajtót, mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió felé tett gesztusokat” – mutatott rá a Horváth József, aki szerint

az USA sem tudja a végtelenségbe nyúlóan folytatni az ukrajnai konfliktust,

hiszen ha megosztja erőit, nem tud reagálni az igazi kihívásra, melyet az emelkedő kínai birodalom jelent Amerika számára.

Horváth József szerint „Putyin most abban a pozícióban van, hogy álmodhat újra nagyot”, hiszen a geopolitikai realitásokkal az orosz adminisztráció is tisztában van.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép forrása: hirado.hu/Horváth Péter Gyula

Ajánljuk még