Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Felejtse el a Tapossa laposra! jelszót: két hét múlva már az új üvegvisszaváltó rendszert használjuk

Már kétezer automatát telepítettek országszerte, ugyanis január 1-től indul a visszaváltási rendszer. A Kék bolygó című internetes műsor legújabb adásában Áder János volt köztársasági elnök a hulladékfeldolgozásért felelős cég vezetőjével beszélgetett.

Két hét múlva generációk felejthetik el a Tapossa laposra! szlogent, hiszen országszerte 2000 üzletbe már megérkeztek a visszaváltó automaták – ezek pedig nem ismernék fel az összenyomott palackokat. A Magyarországon forgalomba kerülő fém, műanyag és üveg italcsomagok január 1-től új vonalkódot kapnak.

Kapcsolódó tartalom

Jövőre kétfajta termékjelöléssel találkozhatnak a vásárlók: egyutas vagy többutas.

A többutas termékeket akár 18-20-szor is újratöltheti a gyártó.

Ezúttal a környezettudatosság pénztárcabarát is lesz, hiszen

Kapcsolódó tartalom

a visszaváltott flakonokért, darabonként legalább 50 forintot fizetnek.

A pénzt utalvány formájában is kérhetjük, de akár jótékony célra is fel lehet ajánlani. Később pedig a banki átutalásos rendszert is kifejleszthetik.

Évente több mint 3 milliárd darab italospalack kerül forgalomba, a cél az, hogy ezek 90 százalékát begyűjtsék és újrahasznosítsák – hangzott el a Kék bolygó című internetes műsorban.

A célkitűzés az, hogy 2029-ig ezeknek a palackoknak akár a 90 százalékát is visszagyűjtsék.

„Ezért akarunk odamenni a lakosokhoz, hogy minél közelebb legyen a begyűjtési pont. Létezni fog egy applikáció, amellyel meg tudja nézni a lakos, hogy hol van a legközelebbi begyűjtési pontja” – mondta el Világi Oszkár, a Mol vezérigazgató-helyettese.

Kapcsolódó tartalom

Kisboltokban, ahova még nem került automata,

kézi visszaváltási rendszer működik majd.

Fontos azonban, hogy az üvegeket sértetlen állapotban kell tárolni, különben nem lehet visszaváltani azokat, így környezetbarátból könnyen környezetszennyezővé válhatnak.

Kapcsolódó tartalom

„Több mint 400 kiló fejenként az a hulladék, ami Magyarországon is képződik. Ennek mindössze az egyharmadát hasznosítjuk újra, a többit pedig eddig elástuk. Most az a cél, részben uniós előírások következtében, hogy jó minőségű ipari nyersanyaghoz jussunk, hogy ez az újrahasznosítási arány jelentősen javuljon” – magyarázta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány elnöke.

A hulladékfeldolgozásért felelős cégnél egyebek mellett

az országban keletkező évi 90 ezer tonnányi használt étolaj begyűjtésére is külön rendszer megalkotásán dolgoznak.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még