Aktuális

Vége a hajtóvadászatnak, elfogták a józsefvárosi gyilkost

GFM: Újabb biztató jel, hogy a Fitch továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot

Töretlen a bizalom hazánk iránt, a Standard and Poor’s múlt heti pozitív döntését követően pénteken este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósságbesorolását. Ez egy újabb biztató jel, a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) péntek este.

Azt írták, 2024-ben a kormány szigorú költségvetési fegyelem, így csökkenő államadósság mellet helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy a gazdasági bővülés újra dinamikus, 4 százalék körüli szintre emelkedjen.

Az elmúlt időszakban a gazdaságban egyre több reménykeltő folyamat figyelhető meg: 7,9 százalékra szorította vissza a kormány az inflációt, szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat, történelmi mélyponton van az álláskeresők száma, bővül a foglalkoztatottság, a III. negyedévben megindult a gazdasági növekedés, folyamatos az FDI beáramlása, az államkincstár, az EXIM és az MFB is sikeres kötvénykibocsátásokat hajt végre, az ikerdeficit megszűnt, a külkereskedelmi termékforgalom pedig újra többletet mutat, a nemzetközi tartalékok történelmi csúcson vannak, illetve uniós források is érkezhetnek – sorolta a minisztérium.

Kapcsolódó tartalom

A magyar gazdaság tehát válságálló és jó esély mutatkozik arra, hogy újra az uniós átlag feletti ütemben növekedjen, miközben tovább emelkedik a fizetések vásárlóereje és a foglalkoztatottság.

Ehhez elsősorban három, egymással összefüggő területen kell előrelépni: az óvatossági motívum oldódásából fakadó fogyasztás bővülésére, a beruházások fokozására, valamint az aktivitási ráta további növelésére van szükség

– jegyezték meg.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az óvatossági motívum fokozatos oldódásával 10 százalék körülire csökkenhet vissza a háztartások jövedelemarányos megtakarítási rátája. Az óvatossági motívum oldódása, valamint a reálbérek növelése a fogyasztás helyreállását fogja eredményezni, ami végső soron a hazai piacra termelő ágazatok termelésének és beruházásainak bővülésében csapódhat le, ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését. A kormány célja, hogy a beruházási rátát a GDP-hez mérten 25 százalék fölötti szinten tartsa – összegezték. Magyarország az elmúlt évtizedben jelentős eredményt ért el a foglalkoztatottak számának és az aktivitás mértékének növelésében, 2010-hez képest mára 1 millióval dolgoznak többen, miközben az aktivitási ráta 56,7 százalékról 67,3 százalékra nőtt a 15-74 évesek körében – írták.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátették, a gazdaság visszapattanásához ugyanakkor minden lehetséges munkaerő-tartalékot ki kell használni, hogy még tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt az idegenrendészeti törvény, így a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, amelynek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még