Aktuális

Izraelben az iráni támadásra adható válaszról tárgyal a szűk hadikabinet

A háztartások továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást

A háztartások az eddig megszokott minőségben, és továbbra is rezsivédett árakon vehetik igénybe a víziközmű-szolgáltatást, a jövő évtől életbe lépő új díjak nem érintik a lakossági felhasználókat – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön miután Juhász Edit, a hivatal elnöke tájékoztatót tartott a víziközmű-szolgáltatóknak a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alappal összefüggő fizetési kötelezettségek számítási módszertanáról, valamint a nem lakossági felhasználókra irányadó új díjakról.

A közleményben felidézik, hogy az energiaügyi miniszter rendeletekben tette közzé a 2024. január 1-től hatályos, nem lakossági felhasználók által fizetendő, országosan egységes víziközmű-szolgáltatási díjakat, valamint a víziközmű- szolgáltatók által a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapba befizetendő és onnan igényelhető ellentételezési összegek mértékét.

Kapcsolódó tartalom

A közleményben hangsúlyozták, hogy a Víziközmű-fejlesztési és Ellentételezési Alapba történő befizetéseket, az alapból kifizetendő ellentételezések összegét az egyes szolgáltatók elismert indokolt költségei alapján állapítják meg.

Az elismerhető indokolt költségek körét az energiaügyi miniszter rendelete határozza meg, amelynek kiszámításához a MEKH a víziközmű díjakkal kapcsolatos árelőkészítési tevékenysége során alkalmazott módszertanát használja fel. A hivatali díjjavaslatok alapját a víziközmű-szolgáltatók által rendelkezésre bocsátott gazdasági tényadatok, műszaki információk, valamint az auditált éves beszámolók adatai képezik – írták a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

A tájékoztatás szerint a nem lakossági felhasználók új alap- és fogyasztással arányos díjaival kapcsolatban a hivatal elnöke elmondta, hogy országosan egységes díjakként azok kiegyenlítik a nem lakossági felhasználók által eddig fizetett díjak különbségeit, és többletbevételt biztosítanak a víziközmű-szolgáltatók üzemeltetési költségeinek megtérüléséhez, a biztonságos működéséhez.

A miniszteri rendeletek értelmében az új díjazási rendszerben keletkező bevételek egy részét a szolgáltatók célhoz kötötten, a víziközmű infrastruktúra fenntartására, fejlesztésére kötelesek fordítani, összhangban azzal, ahogyan azt a gördülő fejlesztési tervekben is előirányozzák – közölte a MEKH.

Ajánljuk még