Aktuális

Mutatjuk a hét legszerencsésebb hat számát

Orbán Viktor elárulta, mikor nevezheti meg főpolgármester-jelöltjét a Fidesz

| Szerző: hirado.hu
A kormányfő a Mandiner podcastjában beszélt többek között a közelgő önkormányzati választásokról, a szuverenitásvédelmi törvényről, a Magyarországnak járó uniós pénzekről, az ukrán EU-tagjelöltségről, valamint arról, hogy a napokban váltott néhány szót Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Orbán Viktor azt is elárulta, milyen a viszonya Szoboszlai Dominikkal.

„A mi döntésünket sem a személyt illetően, sem az időpontot illetően nem tesszük függővé a másik oldal állapotától. Tehát mi valamikor március elején szándékozunk erről olyan döntést hozni, amit a nyilvánosságnak is megmutathatunk” – válaszolta a Fidesz elnöke a Mandiner podcastjában arra a kérdésre, mikor lesz a pártnak főpolgármester-jelöltje.

Kapcsolódó tartalom

„Ha rossz a buli, akkor az ünneprontó ember nagyon is hasznos”

– jegyezte meg a miniszterelnök a Politico azon kijelentésére, miszerint Orbán Viktor az Európai Unió ünneprontója. A kormányfő szerint

érdemes tudni, hogy a Politicót nem Európában szerkesztik, egy azon kívüli politikai nagyhatalom véleményét tükrözi.

A Mandiner műsorvezetője arra is rákérdezett, hogy nemrég meglebegtették a hazánknak járó uniós pénzek egy részének utalását Magyarországnak.

„Hisszük, ha látjuk” – reagált a miniszterelnök.

Magyarország minden kérést, feltételt megtárgyalt és teljesített – mutatott rá, hozzátéve:

nincs az ország működésének minőségével kapcsolatos valódi kifogás, ami megállná a helyét. Ez a pénz jár Magyarországnak – húzta alá.

A Zelenszkijjel való találkozásáról Orbán Viktor elmondta:

találkozónak nem nevezné, de volt az ukrán elnöknek mondandója, így váltottak néhány szót egymással.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai magyarok kisebbségi jogaival kapcsolatban a kormányfő leszögezte,

a 2015-ben elvett törvényt követelik vissza a magyaroknak. Nyolc évvel ezelőtt ugyanis elvették a magyarok kisebbségi jogait Ukrajnában.

Ukrajna tervezett uniós csatlakozásáról Orbán Viktor azt mondta: az EU hibát készül elkövetni, és ebben meg kell akadályozni.

„Egy olyan országgal akarunk csatlakozási tárgyalásokat kezdeni, amelynél nem világos, hogy a jogi határai egybeesnek-e a tényleges szuverenitásával” – mutatott rá.

Kijelentette:

soha nem volt példa olyanra, hogy az EU úgy vett volna fel egy országot, hogy háborúban állt, és emiatt sem a lélekszám, sem a terület nem tisztázott.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel való találkozásáról azt mondta:

egyre több közös ügye van Franciaországgal hazánknak, bár teljesen más nézőpontból látják a francia államfővel a problémákat.

A szuverenitásvédelmi törvény kapcsán leszögezte: a magyar közösségek szuverenitását az állam szuverenitásán keresztül lehet megvédeni. Szerinte ez egy fontos hagyománya a magyar politikának, azonban mégis azért kellett erről törvényt alkotni, mert az ellenzék kiskapukat talált.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor kérdésre arról is beszélt, hogy

már találkozott Szoboszlai Dominikkal néhány évvel ezelőtt, és váltott vele pár szót Telkiben.

„Diszkrét viszonyom van Dominikhoz is, de ő a király, tehát itt nincs kérdés. Magyar miniszterelnökök jönnek-mennek, Liverpoolban kevesen játszottak Magyarország polgárai közül, kevesebben játszottak a Liverpoolban, ráadásul olyan elismertség mellett, mint ő, mint ahány miniszterelnöke volt Magyarországnak. Úgyhogy nem az a kérdés, én mikor találkozok vele, hanem ő mikor hajlandó majd velem találkozni” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ajánljuk még