Aktuális

„A kultúra a kötődéseink kötege” – átadták a Lajtha Ház Kulturális Központot

Európában az első helyen: kiemelkedő számú robotsebészeti beavatkozás az Országos Onkológiai Intézetben

| Szerző: hirado.hu
2023 őszén az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központjában kormányzati támogatással indult el a mellkassebészeti robotprogram, amely már az eltelt rövid időben is kiemelkedően sikeressé vált európai viszonylatban is.

A szeptemberi kezdés óta ezzel a technikával már 125 műtétet végeztek daganatos betegeken, így 2023 utolsó negyedévében európai listavezetőnek számít az intézmény a robot-asszisztált mellkasi beavatkozás területén.

Kapcsolódó tartalom

Az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központja Magyarország és Európa egyik legnagyobb mellkassebészeti centrumja.

Évente több mint 1000 daganatos műtétet végeznek, de emellett ebben a központban a tüdőátültetések mellett más speciális mellkasi beavatkozásokra is sor kerül.

A robotsebészeti eljárások különlegessége, hogy kiemelkedően pontos műtéti technikát tesz lehetővé, ami a daganatos betegek esetében rendkívül fontos a jó onkológiai eredmények érdekében. Ezáltal még több beteg részesülhet úgynevezett minimál-invazív vagy „kis lyukas” sebészeti beavatkozásban, amely után kevesebb a fájdalom, gyorsabb a felépülés, a betegek pedig hamarabb visszatérhetnek mindennapi életükhöz.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Da Vinci robottal végzett robotasszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben 2022. június 8-án (Fotó: MTI/Soós Lajos).

Ajánljuk még