Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

„Büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, a hungarikumokra” – tizenegyen vehettek át elismerést a Hungarikum Díjátadó Gálán

Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Díjátadó Gálán, pénteken, Kecskeméten.

Az Agrárminisztérium péntek esti közleménye szerint a tárcavezető köszöntő beszédében rávilágított, hogy a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásukról, a leleményünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről.

Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik, utánozhatatlan teljesítményeinknek – tette hozzá. Nagy István kifejtette, a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban,

a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt.

Az a célunk, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 000 települési értéket tartunk nyilván – emelte ki a tárcavezető.

Nagy István beszélt arról is, az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei, külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre.

Így több mint 8 millió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel – fűzte hozzá a miniszter. A Hungarikum Díjátadó Gálát, harmadik alkalommal rendezték meg. Az ünnepség keretében tizenegyen vehettek át elismerést – ismerteti a szaktárca közleménye.

Kiemelt kép: Nagy István agrárminiszter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még