Aktuális

A Tisza áradása miatt lezárják a szegedi rakpartot

Minden magyar büszke lehet Karikó Katalinra és Krausz Ferencre, akik vasárnap átveszik a Nobel-díjat

Pénteken is folytatódnak a Nobel-hét programjai Stockholmban, ahol este fényfestésekkel tisztelegtek a korábbi kitüntetettek előtt. A hivatalos díjátadó gála vasárnap lesz, akkor veheti át az elismerést a két magyar díjazott, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is. A vasárnapi hivatalos díjátadó gálát 15:50-től a Duna az M5 és a hirado.hu is élőben közvetíti.

Már jóval a kezdés előtt szinte teljesen megtelt a stockholmi Karolinska Intézet csütörtökön. Több százan érkeztek ide – valamennyien Karikó Katalin és Drew Weissman előadására voltak kíváncsiak.

Hiszen ők együtt kapják az idei orvosi-élettani Nobel-díjat, az előadáson több mint 650-en vettek részt, orvostanhallgatók, professzorok, díszvendégek” – mondta Pál Előd, a közmédia tudósítója.

Karikó Katalin az egyike azoknak a kutatóknak, akik elkezdték az mRNS-alapú oltóanyag kifejlesztését. Felfedezése a koronavírus-járványban hozott áttörést, hiszen a technológiájával a lehető leghamarabb elkészíthették a szakemberek a vakcinákat.

A biokémikus erről is beszélt a közönségnek. Bemutatta az mRNS útját egészen 1961-től napjainkig, és a friss eredményeikről is beszámolt.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg 250 klinikai vizsgálat folyik, ahol az mRNS-t használják terápiaként. Nagyon hálás vagyok hogy részese lehettem a kutatásnak, és köszönöm mindenkinek, aki segített az utamon, elsősorban Drew-nak, akivel már évtizedek óta együtt dolgozunk”– fogalmazott Karikó Katalin.

Szinte nincs olyan hazai szakember, aki ne ismerné el Karikó Katalin fejlesztéseit. Szerintük az mRNS-vakcinát hamarosan már nemcsak a koronavírus okozta fertőzések, hanem egyéb betegségek kezelésére is használják világszerte.

A fertőző betegségek területén mindenképpen, azt gondolom, hogy nagyon sok vakcina és nagyon sok oltóanyag át fog térni erre az új, modern, harmadik generációs vakcinára” – mondta Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Laboratórium vezetője.

Kapcsolódó tartalom

Az egészségügyben is áttörést hozhat a friss fizikai Nobel-díjas, Krausz Ferenc felfedezése, az úgynevezett attoszekundumos fényimpulzusok. A tudós az M1-nek adott interjúban azt üzente a magyaroknak, hogy mindent tegyenek meg az egészségük megóvásáért, leginkább a megfelelő életmóddal. Ezen dolgoznak ők is. Kiemelte: ezért különösen fontos, hogy itthon folytatódhatnak a kutatásai.

Óriási örömmel tölt el az, hogy ezt a kutatást most már súlypontilag Magyarországon végezhetjük, a magyar kormány hathatós támogatásának köszönhetően, és külön örömmel tölt el az, hogy az elmúlt hetekben kaptunk arra is biztosítékot, hogy ez a támogatás nem fog megszűnni, esetleg a következő egy-két évben, hanem kaptunk egy hosszú távú perspektívát, ami különösen ezen a területen rendkívül fontos” – fogalmazott a Nobel-díjas fizikus.

A két magyar kutató vasárnap a svéd királytól veheti át a világ legrangosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat.

A gálát 15:50-től a Duna az M5 és a hirado.hu is élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még