Aktuális

Mutatjuk, hogy változik a közlekedés a Puskás Aréna környékén

Rétvári Bence: Magyarország megmutatta, hogy kell határt védeni

Az Európai Uniónak 440 kilométernyi külső szárazföldi határa van és 7500 kilométer belső határa, nyilvánvaló, hogy a rövidebbet kell védeni az illegális migráció ellen, Magyarország pedig a déli határán megmutatta, hogy kell határt védeni – mondta Rétvári Bence a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában csütörtökön.

A Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára mindezt annak kapcsán jelentette ki, hogy részt vett az Európai Unió belügyi tanácsának legutóbbi ülésén, ahol levetítettek egy videót arról, milyen támadásoknak vannak kitéve a Magyarország déli határát védő rendőrök a késekkel, lőfegyverekkel felfegyverzett illegális migránsoktól, akik a határkerítést ostromolják.

A magyar határvédelem bizonyította, hogy működik, de akkor fogja egész Európát megvédeni, ha nem lehet megkerülni

– tette hozzá. Ezt kellene tenni a bolgár és görög határnál is – fogalmazott.

Kapcsolódó tartalom

Az államtitkár beszámolt arról, hogy le akarták beszélni a magyar küldöttséget, hogy levetítsék a déli határnál készült videót, de mégis megnézték, ami után „döbbent csend” volt. Többen a telefonjukkal fotókat készítettek a jelenetekről, ahogy megdobálják a rendőröket, megpróbálják az autóikat létrával harcképtelenné tenni, lőfegyver van a kezükben, macseta és kések. Voltak, akik kérték, hogy küldjék el nekik a videót – tette hozzá.

Ami a déli határunkon történik arról az újságok nem írnak Nyugat-Európában, és ami nincs az újságokban, az a döntéshozók számára se létezik. Pedig – folytatta Rétvári Bence – a tanácskozáson azok ültek, akik a migrációs paktumot, majd később a krízisrendeletet megszavazták.

Azért is volt meghökkentő számukra a videó, mert „az ő felfogásuk szerint nem az a feladata a határvadászoknak, hogy megvédjék a határt, hanem az, hogy az illegális migránsoknak segítsenek a menekültügyi kérelmük benyújtásában” – mutatott rá az államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Vajon, azt képzelik, hogy miután megdobálták a rendőröket, azok odalépnek és azt mondják: Jó napot kívánok! Segíthetek a formanyomtatványát kitölteni? – vetette fel a politikus, aki szerint nem lehet ennél irreálisabb elvárásokat megfogalmazni és ezekről döntéseket hozni, miközben a valóság nem teremti meg azok alapját.

Brüsszelben jelenleg a migrációt szabályozó rendelet „felvizezése” zajlik, azaz keresik azokat a kivételeket, amelyek alapot adnak a befogadásra

– mutatott rá Rétvári Bence. Hozzátette: abban bíznak, hogy először a közép-európai országok tudnak közös nevezőre jutni abban, hogy itt kell megerősíteni a külső határt.

Az államtitkár az M1-nek nyilatkozva, beszélt az önkormányzati törvény most napirenden lévő módosításáról. Annak parlamenti vitájával kapcsolatban elmondta, hogy meg kell őrizni az önkormányzatok biztonságos működését. Nem lehet egy település költségvetését és a tulajdonában lévő cégekét úgy elfogadni, hogy azok eleve hiánnyal, veszteséggel számolnak.

Kapcsolódó tartalom

Ha ez megtörténne, akkor a Kormányhivatalnak kellene csődbiztost kirendelni, aki feltárja a helyzetet és az odáig vezető okokat, majd segítenie kell visszaállítani a költségvetés egyensúlyi helyzetét.

A csődbiztos feladata később figyelni a rendeletalkotást, így is együttműködni az önkormányzatokkal. Egy ilyen módosító javaslatról tárgyal csütörtökön az illetékes bizottság és a jövő héten szavazhat róla a parlament – közölte a kormánypárti politikus.

„Mi támogatjuk ezt, mert csak biztonságos költségvetés mellett lehetnek biztonságosak a közszolgáltatások, mint a tömegközlekedés, vagy a szociális és más ellátások”

– fogalmazott Rétvári Bence.

Ajánljuk még