Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Óriási nyomás alatt az Európai Unió határai, Brüsszelben mégis újra a migrációs paktum volt terítéken

Brüsszel elrugaszkodik a valóságtól és továbbra is migrációpárti – erről beszélt az M1-en a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence azt mondta: Brüsszelben levetítettek egy videót arról, hogy mi folyik a déli határon. Az államtitkár hozzátette: a felvétel sokakat meglepett, éppen emiatt lenne fontos, hogy minél többen lássák a valóságot.

Az M1 Híradóban bemutatott felvételeken kamerákon keresztül figyeli a francia parti őrség a La Manche csatornát. Nem kell sokat várniuk, már meg is látnak egy migránsokkal teli hajót, így azonnal elkezdődik az akció: partra szállítják őket.

A hasonló esetek rendszeresek. Az útvonalat a téli időjárás és a jeges víz ellenére továbbra is rendszeresen használják az illegális bevándorlók. Az év eleje óta már több mint 34 ezren jutottak át Franciaországból Nagy-Britaniába.

Kapcsolódó tartalom

Máshol sem jobb a helyzet. A holland határőrség 47 illegális migránst talált egy Nagy-Britanniába tartó teherautóban. A bevándorlókról egy fotót is közzétettek, amelyen látszik, a migránsok a teherautó utánfutójában rejtőztek el. Egy keresőkutya segítségével találták meg őket a hatóságok.

Az M1 Híradóban bemutatott migránsok pedig a román határon, Nagylaknál buktak le. Egy élelmiszert szállító kamion rakománya közé rejtőztek el. És bár a magyar határ szerb oldalán most a folyamatos rendőri akciók miatt valamivel jobb a helyzet, de nem volt ez mindig így, néhány hete még fegyveres leszámolások, folyamatos lövöldözések, összecsapások és a helyiek megfélemlítése jellemeze a térséget.

Míg az Európai Unió határai továbbra is nagy nyomásnak vannak kitéve, Brüsszelben a héten ismét az új migrációs paktum volt terítéken.

Az unió soros elnöksége ugyanis még idén szeretné lezárni a tárgyalásokat. Ez nem egyszerű feladat, több pontban ugyanis még nem tudtak megegyezni a tagállamok.

Magyarország ezt a kezdetektől ellenzi. Az új migrációs paktum ugyanis kötelező szétosztással járna. Vagyis Magyarországnak is be kellene engednie az illegális bevándorlókat, és migránsgettók alakulnának ki az országban.

Kapcsolódó tartalom

Kedden az EU bel- és igazságügyi tanácsának ülésén így hazánk levetített egy összefoglaló videót arról, milyen brutális migránstámadások történnek a déli határnál. Látható, ahogy az illegális bevándorlók létrák segítségével próbálnak átjutni a kerítésen. És az is, hogy kövekkel, botokkal és fegyverekkel fenyegetik a magyar rendőröket.

Kevéssé vannak tisztában azzal még a belügyminiszterek is, hogy pontosan mi az, ami Magyarország déli határán történik.

Döbbent csendben nézték végig az tanács tagjai azt a videót, amely a déli határon tapasztalható erőszakot mutatta be – erről a Belügyminisztérium államtitkára beszélt az M1-en. Rétvári Bence elmondta: Brüsszelben azt gondolják, hogy a határon azért vannak rendőrök, hogy segítsenek az bevándorlóknak bejutni az Európai Unióba. Hazánk szerint pedig azért, hogy megvédjék az ország határait.

Dobálják, támadják a magyar rendőröket, és mellette ott Brüsszelben elfogadnak különböző javaslatokat, hogy ezek a rendőrök menjenek oda egy ilyen formanyomtatvánnyal az illegális bevándorlókhoz, és kérdezzék meg, hogy tudnak-e valamiben segíteni, hogy benyújtsák a kérelmüket, a menekültügyi kérelmüket. Hogy várják el attól az embertől, akit az előbb megdobáltak az illegális bevándorlók, hogy utána mosolyogva, lehetőleg az ő nyelvén megszólaljon és segítsen neki?” – fogalmazott Rétvári Bence.

Az államtitkár hozzátette: Brüsszel elrugaszkodik a valóságtól és továbbra is migrációpárti. Éppen ezért fontos, hogy minél többen lássák, mi történik a déli határon, ahol idén is rendszeresen lehetett fegyverropogást hallani, a migránsok pedig a magyar rendőrökre, határőrökre is rálőttek.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még