Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Hétfőtől gyorsabban lehet online értékpapírszámlát nyitni az államkincstárnál

December 11-től a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a mostaninál gyorsabban és egyszerűbben lehet online értékpapírszámlát nyitni – mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga Mihály közölte, a fejlesztés célja, hogy Magyarországon állampolgári alapon mindenkinek legyen lehetősége gyorsan, kedvezményesen, biztonságosan értékpapírszámlát nyitni a MÁK-nál. Az országban 5,8 millióan rendelkeznek ügyfélkapuval, őket hamarosan e-mailben értesítik az azonnali online értékpapírszámla-nyitás lehetőségéről.

A miniszter úgy vélte, a hétfőtől induló értékpapírszámlának is úgy kell majd működnie, mint a Babakötvénynek, amely „születésünkkor megillet bennünket”.

Kiemelte, a pénzpiacok egyik vezető elemévé vált a magyar állampapír, amely iránt a hazai lakosság erősen érdeklődik. Ennek köszönhető, hogy a múlt héten a lakosságnál tartott állampapírok értéke meghaladta a 10 ezer milliárd forintot. Minden magyar háztartás megtakarításai között ott kell lennie a magyar állampapíroknak, amelyek biztonságosak, adómentesek és ingyenesek – fűzte hozzá Varga Mihály.

Rámutatott, hogy míg 2010-ben az államadósság 3 százaléka volt a lakosság tulajdonában, mostanra ez az arány 21 százalékra nőtt.

Felidézte, hogy

a koronavírus előtti időszakban a GDP-arányos államadósságot 80 százalékról 65 százalékra tudták csökkenteni. Most újra az a feladat, hogy levigyék az államadósság szintjét.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, december 11-én reggel 6 órától indul az új rendszer. Az elektronikus értékpapírszámla megnyitása továbbra is a magyarország.hu portálon keresztül lehetséges, ahol az ügyfélkapun át lehet a számlanyitást kezdeményezni.

Arra is kitért, hogy az informatikai rendszerek átállítása miatt a WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatások december 8-án 16 órától december 11-én 6 óráig nem lesznek elérhetőek.

Kiemelte, a MÁK meghatározó szereplőjévé vált a magyarországi lakossági állampapír-forgalmazásnak, a piaci részesedésük meghaladja a 55 százalékot. A MÁK-nak már több mint 850 ezer ügyfele van, ebből 330 ezer Start-számlával, 520 ezer pedig értékpapírszámlával rendelkezik. A teljes állampapír-állomány a kincstári számlákon meghaladja a 7400 milliárd forintot.

Ajánljuk még