Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Az elmúlt hónapban az embercsempészek többször is tűzharcba kerültek a hatósággal, brutális migránstámadások veszélyeztetik a magyar határt

Pénzbírsággal fenyegeti Brüsszel Magyarországot. Elemzők szerint azért büntetnének, mert nem engedjük, hogy a migránsok a határokon belül adják be kérelmüket. Korábban egy uniós bírósági ítélet szólt arról, hogy a magyar migrációs szabályozás nem egyeztethető össze az uniós joggal. Vagyis, az ország területén belül kellene fogadni a kérelmeket. Magyarország viszont erre nem hajlandó.

Egyelőre nyugodtan telnek a hétköznapok a szerbiai Hajdújáráson. Az októberben indított átfogó rendőrségi akciók hatékonyak voltak. A településen korábban többször is lövöldöztek a migránsok.

Kapcsolódó tartalom

A különleges rendőri egységek begyűjtötték az erdőkben bujkáló illegális bevándorlókat, és embercsempészbandákat számoltak fel. Ezután a kommandósokat átvezényelték Szerbia déli határához. Hiába van tehát nyugalom, kisebb migránscsoportok már most visszaszivárogtak Észak-Vajdaságba, a szerb–magyar határhoz.

Az M1 rendőrséghez közel álló informátora szerint az embercsempészek az elmúlt egy hónapban többször keveredtek tűzharcba a hatósággal.

Brutális migránstámadások veszélyeztetik a magyar határt. Az ezt bizonyító számtalan felvételt le is vetítették Brüsszelben, az unió bel- és igazságügyi tanácsának ülésén. Brüsszel mégis Magyarországot bünteti, mert nem hagyja, hogy a migránsok a határainkon belül adják be menekültügyi kérelmeiket.

Kapcsolódó tartalom

A Népszava azt írja: az Európai Bizottság szerint Magyarországnak legalább napi csaknem 5500 eurót, de minimum 1,044 millió eurót kellene fizetnie azért, mert nem engedi be a migránsokat. A biztosi testület még ennél is nagyobb összeggel: napi több mint 16 ezer euróval sújtaná Magyarországot.

A határhoz érkező migránsok nem felelnek meg az ENSZ menekültügyi előírásainak – erről Bakondi György beszélt. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en hangsúlyozta: követendő példa lenne az a magyar megoldás, hogy a menedékjogi kérelmeket az Európai Unió területén kívül észszerű benyújtani. Bakondi György kiemelte: Magyarország eddig kétmillió eurót fordított a határellenőrzés fenntartására, amihez Brüsszel nem adott támogatást. Annak ellenére sem, hogy a határzár nemcsak Magyarországot, hanem az egész Európai Uniót védi.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója emlékeztetett,

a kormány már 2015-ben kikérte a magyar emberek véleményét a migrációról, ahogy az idei nemzeti konzultációt kitöltők is állást foglalhatnak a témában.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ásotthalom közelében a magyar–szerb határ (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még