Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

A kormány szerint az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe

| Szerző: hirado.hu
Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, és gyakorlatilag sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A Pfizer-vakcinák beszerzése végül pénzügyi veszteséget is okozott az Európai Uniónak.

Az Európai Bizottságban a Pfizer-beszerzéseket a korrupció gyanúja lengte körbe. Nyilvánvaló, hogy

ezeket a vakcinákat feleslegesen nagy mennyiségben rendelték meg és kényszerítették a tagállamokra

– reagált a Magyar Nemzet megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ, miután kiderült, hogy a Pfizer és a BioNTech idén januárban

pert indított a magyar kormány ellen a Covid–19 elleni vakcinák egy részének vételára miatt.

Kapcsolódó tartalom

A Politico birtokába került dokumentumok szerint

hárommillió BioNTech/Pfizer-vakcina kifizetését követelik a felperesek mintegy hatvanmillió euró értékben.

Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer vezetőjével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről, és gyakorlatilag sms-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A mintegy 35 milliárd eurós üzlet kapcsán 2022 januárjában vizsgálat is indult, de az Európai Bizottság elnökének stábja nem találta meg a kérdéses sms-eket – emlékeztet a lap.

Az uniós ombudsman arra jutott, hogy Ursula von der Leyenék szándékosan hátráltatták a munkáját, amikor azt állították, semmiféle szöveges üzenetet nem találtak a bizottsági elnök és Bourla között. Később kiderült, hogy állítólag csak a belső dokumentum-nyilvántartást tekintették át, az sms-eket nem, mondván, azok túlságosan rövid életűek, ezért nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

A korábban szintén korrupcióval gyanúsított magyarellenes uniós biztos, Vera Jourová is az sms-ek rövid életű, múlandó jellegével védte Ursula von der Leyent.

Emily O’Reilly ombudsman álláspontja szerint viszont

a bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Bizottság elnöke egyébként azzal védekezett – teszi hozzá a Magyar Nemzet –, hogy nem vett részt a tárgyalásokban, ezért az üzenetek sem befolyásolták az üzlet menetét. Nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen megpróbálta kisebbíteni az sms-tárgyalás jelentőségét, a Pfizer-vakcinák beszerzése ugyanis pénzügyi veszteséget is okozott az Európai Uniónak: az amerikai Pfizerrel és a német BioNTechhel kötött megaszerződés értelmében Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol kilencszázmillió adag vakcinát, további kilencszázmillió adagra szóló opcióval.

Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Pfizer puursi üzemében tett látogatásakor (Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys)

Ajánljuk még