Aktuális

Újabb próbarepülésén megsemmisült a SpaceX gigászi űrrakétája – VIDEÓ

500 millió forintra büntethetik a baloldali pártokat a guruló dollárok miatt

| Szerző: hirado.hu
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egyelőre csak egy 260 milliós támogatást vizsgált, amit illegálisnak talált, ezért annak teljes összegét kiróná büntetésként, ugyanakkor az ÁSZ és a Magyar Államkincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája, vagyis több mint 500 millió forint.

Az Állami Számvevőszék összesen

több mint 500 millió forintos büntetést szabott ki a 2022-es parlamenti választáson induló hat baloldali pártra

– értesült az Origo.

A lap megjegyzi: a mostani döntés csupán egy 260 milliós támogatás vizsgálata után született, ezt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként. A

a jövőben pedig újabb büntetéseket kaphatnak a dollárbaloldali pártok, mert a számvevőszék tovább ellenőrzi a kapott támogatásokat.

Ez pártonként jelenleg mintegy 43,5 milliós büntetést jelent, de fontos tudni, hogy az ÁSZ és a kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája, vagyis több mint 500 millió forint.

Kapcsolódó tartalom

Az ÁSZ még márciusban indított vizsgálatot a baloldali pártoknak juttatott külföldi támogatások ügyében, majd júniusban arról tájékoztatta a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálata alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

Az Origo felidézi, ebből az összesen 1,6 milliárd forintot kitevő összegből a számvevőszék maga kezdett el egy 260 milliós részt vizsgálni, a többit pedig átadta a NAV-nak.

A végső összeg tehát a NAV nyomozása után fog kiderülni.

Mint ismert, a rendszerváltás óta eltelt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya robbant ki akkor, amikor tavaly augusztusban Márki-Zay Péter elszólta magát, hogy az általa alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. A baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje bevallotta, hogy ennek a segítségével tudták kifizetni a kampány utolsó számláit. Szavaiból kiderült, hogy a júniusi támogatás egy összegben érkezett az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már nagyobb tételeket.

Kapcsolódó tartalom

Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt.

Márki-Zay Péter nem sokkal később nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról. Bár ebből nem derül ki, hogy pontosan kiktől érkeztek a néhol elképesztő összegek, az biztos:

az Action for Democracyn keresztül nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő dollárnyi adomány duzzasztotta az MMM számláját.

Mindeközben a Márki-Zay mögött álló ellenzéki pártok gyakorlatilag úgy tettek, mintha ott sem lettek volna a kampányban. A baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc ekkor azt állította a Hír TV-nek, hogy nincsen tudomása a Márki-Zay Péter mozgalmának utalt külföldi kampánytámogatásokról, így azokat pártja sem használta. A bukott miniszterelnök hangoztatta, hogy a DK el tud számolni a kampánypénzekkel az Állami Számvevőszéknek.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje (b4), Karácsony Gergely főpolgármester (j2), valamint képviselőjelöltek: Tordai Bence (Párbeszéd), Vajda Zoltán (MSZP), Hadházy Ákos (Momentum és Mindenki Magyarországa Mozgalom), Hajnal Miklós (Momentum), Szabó Tímea (Párbeszéd), Csárdi Antal (LMP) és Jámbor András (Párbeszéd) az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még