Aktuális

Vlagyimir Putyin: A Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

Rétvári Bence a Tranziton: A gyermekvédelem ügye lehetne nemzeti minimum

| Szerző: hirado.hu
A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a világban „olyan extrém, hajmeresztő dolgok történnek, hogy nem akarunk oda eljutni”, ezért van szükség a gyermekvédelmi törvényre. A Momentum frakcióvezető-helyettese viszont „homofób törvénynek” nevezte a jogszabályt.

Nemek vagy nemzetek címmel szervezett vitát a Tranzit Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezető-helyettese között vasárnap.

A beszélgetés moderátora emlékeztetett, bár ezt sokáig tagadták Brüsszelben, Didier Reynder uniós igazságügyi biztos nemrég kimondta, hogy többek között a kormány gyermnekvédelmi törvénye miatt nem folyósítja az unió a Magyarországnak járó pénzeket.

Bedő Dávid erre reagálva azt mondta, ez valóban az egyik feltétel, majd a jogszabályt „homofób törvénynek” nevezte, amit szerinte azért fogadott el a kormány, hogy elmondhassa magáról mennyire védi a gyerekeket és, hogy fellép az „úgynevezett” LMBTQ-lobbival szemben.

Kapcsolódó tartalom

A Momentum frakcióvezető-helyettese úgy vélekedett, az érintettek nem tudják pontosan hogyan kell értelmezni és alkalmazni a törvényt.

Minden birodalomnak kell valami vezető eszme vagy ideológia. Az LMBTQ nem pusztán egy ügy Brüsszelben, hanem egyenesen az új államvallás. Ha valaki ellene mond, könnyen kiközösíthetik

– jelentette ki Rétvári Bence.

Az államtiktár rámutatott, érdemes lenne elgondolkodnia azon Momentumnak is, hogy

a legutolsó választáson hárommillióan szavaztak a Fidesz-KDNP-re, de a gyermekvédelmi törvényre ennél jóval többen, 3,6 millióan mondta igent.

Tehát ez messze túlmutat a Fidesz-KDNP-n. A gyermekvédelem tehát nem jobb-baloldali kérdés.

Ez is lehetne egy nemzeti minimum

– húzta alá Rétvári.

A törvény alkalmazásával kapcsolatban kifejtette, ugyanígy „cikizték” egyesek, amikor bevezették filmek esetében a korhatáros jelzéseket, ugyanúgy nem értették elsőre pontosan a szabályozást, de mára evidens, hogy ez miképpen történik. A gyermekvédelmi törvénynek ugyanígy ki fog alakulni a gyakorlata.

Mint mondta,

a világban „olyan extrém, hajmeresztő dolgok történnek, hogy nem akarunk oda eljutni”.

„Vagy az elején megálljt parancsolunk ezeknek, vagy csúszós lejtőre kerülünk” – hangoztatta.

Bedő Dávid viszont azon az állásponton volt, hogy az oktatásban kellene gondoskodni a gyermekek felvilágosításáról.

A Momentum képviselője azt állította, Brüsszelnek nem azért nem tetszik, mert a kormány meg akarja védeni a gyermekeket, hanem mert ez a törvény diszkriminatív. Például el akar tüntetni széles rétegeket például az irodalomból.

Rétvári erre reagálva felhívta rá Bedő figyelmét, hogy a törvény felnőttekről nem szól.

Felnőttként bármiről lehet beszélgetni, olvasni előadást hallgatni.

Mindenki olyan életmódot folytat felnőttként, amilyet akar

– húzta alá.

Az államtitkár egyértelművé tette, a kormány célja a gyermekvédelmi törvénnyel, hogy a szülőnek ne kelljen attól tartania, mint más országokban, hogy feljelentik, amiért mást mond a gyermekének, mint az iskolákban felvilágosításra kijelölt személyek.

„A morális, értékrendbeli dolgokat ne külső szereplők mondják meg, hanem a szülőkkel beszélje meg a gyerek”

– hangsúlyozta Rétvári Bence.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még