Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Áder János: Elengedhetetlen az alkalmazkodás a megváltozott klímához és hidrológiai viszonyokhoz

Elengedhetetlen a megváltozott klímához és hidrológiai viszonyokhoz való alkalmazkodás – hangoztatta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, korábbi köztársasági elnök az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye részes államainak csúcstalálkozójához (COP 28) kapcsolódó Víz és Klímaügyi Vezetők tanácskozásán, pénteken.

A Dubajban zajló klímacsúcs kísérő rendezvényét Áder János Budapestről, online követte és hozzászólásában azt mondta, a testület korábban megfogalmazott célkitűzései helyesek voltak. A klímaváltozás hatásainak 80 százalékát a vízen keresztül érezzük, helyes volt annak tudatosítása, hogy a klíma, a meteorológiai és vízadatbázisok összekapcsolására és egy globális vízügyi információs rendszerre van szükség.

Áder János szerint nem is lehetne aktuálisabb a testület munkája:

a Kopernikusz Intézet legutóbbi jelentése szerint ugyanis november 17. volt az első alkalom, hogy az iparosodás utáni időszakban a földfelszín hőmérsékletemelkedése elérte a 2 Celsius-fokot.

Mindaz, amit korábban célként megfogalmaztak, megerősíti, hogy az alkalmazkodás elkerülhetetlen a megváltozott klíma- és hidrológiai viszonyokhoz – emelte ki Áder János.

A Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzászólásában kiemelte magyar kollégája, Kőrösi Csaba munkáját, aki szakértőként segítette őt köztársasági elnöki hivatali évei alatt.

Kapcsolódó tartalom

Elmondása szerint Kőrösi Csaba akkor sem fordított hátat a témának, miután megválasztották az ENSZ-közgyűlés elnökének, a klímaváltozás témáját az ENSZ gondolkodásának középpontjába emelte. Kőrösi Csabának „oroszlánrésze volt” abban is, hogy a tavaszi ENSZ-közgyűlés keretében összehívott vízügyi konferencia sikeres volt – mondta.

Kőrösi Csaba mától a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány stratégiai igazgatójaként dolgozik – tette hozzá Áder János, aki a COP28 klímakonferencia résztvevőit meginvitálta a várhatóan két év múlva Budapesten rendezendő Fenntarthatósági expóra.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint

a COP28-on a víz- és az éghajlatügyi vezetők – köztük Áder János – arra kérik az országokat, hogy működjenek együtt a víz- és éghajlatügyi szakpolitikák összehangolása érdekében, nyújtsanak egymásnak kölcsönös támogatást az adatok, tapasztalatok és ötletek megosztása révén, a víz kérdését az UNFCCC (az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye) valamennyi jelenlegi és releváns munkaprogramjába építsék be a különböző léptékekben, valamint országosan a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokban.

A víz- és az éghajlatügyi vezetők felhívásukban sürgetik a kormányokat, hogy ébredjenek rá, hogy a víz az éghajlatváltozási megoldások része. A vezetők hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a globális vízügyi információs szolgáltatások révén megértsük a víz és az éghajlatváltozás közötti mély összefüggéseket. Ebben a végső felhívásban a víz- és éghajlatügyi vezetők kulcsfontosságú elveket fogalmaztak meg a víznek az éghajlatváltozási megoldásokba való integrálása érdekében.

A felhívással azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti víz- és éghajlatügyi szakpolitikák és intézkedések összhangban működjenek a globális éghajlati és vízügyi célok és célkitűzések elérése érdekében, minden szinten, a többoldalú folyamatok támogatásával.

A víz- és éghajlatügyi vezetők felszólítják a nemzeti kormányokat, hogy a nemzetközi közösség támogatásával tegyenek meg három intézkedést. Hangolják össze szakpolitikákat: a vízkészletekkel való gazdálkodás és az éghajlati intézkedések összehangolása a nemzeti éghajlati és vízügyi célkitűzések elérésének támogatása érdekében, amelyek mellett mindannyian elköteleztük magunkat. Valósuljon meg kölcsönös támogatás: a szakpolitikával és gyakorlattal kapcsolatos tapasztalatok és ötletek megosztása, valamint az elfogadott elvek és iránymutatások kidolgozása.

A harmadik pont az érvényesítés: közös munka annak érdekében, hogy a víz témája beépüljön az UNFCCC valamennyi jelenlegi és releváns munkaprogramjába, valamint országos szinten a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulásokba.

Ajánljuk még