Baleset

Lezuhant egy hídról az autóbusz, negyvenöten meghaltak

Varga Mihály: Sikeresen megújult az adóhatóság

Az adóhatóság sikeres, teljesítette a megújulás, szemléletváltás feladatát – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön, szakmai konferencián Budapesten.

A tárcavezető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által rendezett Nemzeti Adókonzultáció rendezvényen hangsúlyozta, hogy folytatják a gazdaságfehérítést. A jövőben is együttműködésre, helyi megoldások keresésére törekednek az adópolitikában, valamint a nemzetközi környezetben a szuverenitás megőrzésére.

Az adóhatóság szemléletváltásával ügyfélbarát hivatal lett, a közösségi építkezés forrásainak biztosítása továbbra is az adópolitika célja – jelentette ki Varga Mihály.

Hangsúlyozta, hogy

a NAV teljesítette a megújulás feladatát, ezt az is mutatja, hogy 2010 óta jelentősen javult a megítélése.

Fontosnak nevezte, hogy a NAV tevékenységén keresztül javuljon az adómorál, az emberek megértsék, hogy ha mindenki eleget tesz kötelezettségének, akkor van tere az adócsökkentésnek.

Felidézte: a 2000-es években volt hogy az adópolitika fókuszában az adóemelés és szigorítás állt, a kormány azonban 2010 óta a munkalapú gazdasággal nem erre törekedett, hanem az adócsökkentésre. Az elmúlt 13 évben az volt a cél, hogy az adókat lehetőség szerint ne emeljék, emellett nem büntetnek egyből, a NAV figyelmeztet és együttműködik az adózókkal – tette hozzá.

Közölte: a gazdaság fehérítését tovább folytatják.

Az áfarés (beszedhető és beszedett áfa közötti különbség) 2010 óta jelentősen, 2021-re 4,4 százalékra csökkent, ez az egyik legjobb eredmény az unión belül az évtizedben. Ezzel az eredménnyel lehetett megfelezni a személyi jövedelemadót, a járulékcsökkentést is lehetővé tette, valamint az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését.

A tárcavezető ismertetése szerint további informatikai fejlesztéseket terveznek, ezen a téren az eredmények közül kiemelte az online kasszák rendszerének bevezetésén túl a magánszemélyek bevallásának automatizálását. Arra kell törekedni, hogy az adatalapú működés alapgyakorlat legyen, az adatok elemzésével célzottabbá lehet tenni az ellenőrzéseket, ami tovább fehéríti a gazdaságot – mutatott rá Varga Mihály.

Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke a „Sürgős paradigmaváltás – búcsú a bevallásoktól!” címmel megtartott előadásában kiemelte: át kell alakítani a gazdasági gondolkodást az információtechnológiai fejlődésnek megfelelően. Az online számlarendszerrel kapcsolatban rámutatott, hogy tételes, tranzakciószintű adatszolgáltatásra van szükség.

Folyamatban van az elektronikus bérszámfejtés kialakítása, ami nagyobb átláthatóságot, a személyes adatok szuverenitását, szilárdabb társadalombiztosítást tesz lehetővé – ismertette. Javaslatot tettek egy újfajta ellenőrzés bevezetésére, ami adategyeztetés lesz, vizsgálják az ellenőrzési tapasztalatok alapján ennek a szükségességét. Kitért arra is, hogy a digitális állampolgárság rendszere (e-ID) rendkívül megkönnyíti majd a kommunikációt az adózókkal, ezen is dolgoznak.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az adópolitika jövőjéről elmondta:

2010 óta elindult a hosszú távú, kiszámítható adócsökkentés és az eSZJA-rendszer bevezetése. Az adópolitika vezérfonalai továbbra is a kevesebb adó, adócsökkentés, egyszerűsítés, a versenyképes rendszer és partneri viszony kialakítása.

Az adórendszer súlypontját a munkát terhelő adók felől a fogyasztási adók felé tolták el, ezt folytatni fogják – sorolta.

A versenyképesség növelése a legfontosabb prioritás az adórendszerben, ennek fontos elemei az egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó, a 9 százalékos társasági adó, a nagyvonalú beruházásösztönzők, K+F és jogdíjkedvezmények, valamint, hogy nincsen forrásadó – ismertette.

Ajánljuk még