Aktuális

Idős nő barikádozta el magát a kórházban, a rendőrség lezárta a környező utakat

Újabb sarcot vetettek ki Karácsony Gergelyék az autósokra

A baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazta, hogy újabb területeken tegyék fizetőssé a parkolást Budapest külső kerületeiben, valamint több helyen díjemelés is lesz – írja a Magyar Nemzet. Szakértők szerint Karácsony Gergelyék az autósoktól remélnek pluszbevételt a parkolási díjak folyamatos emelésével.

Felháborodva és megdöbbenve fogadták tavaly a fővárosi autósok azt, amikor Karácsony Gergelyék drasztikusan megemelték a budapesti parkolási tarifákat.

Kapcsolódó tartalom

A baloldali többségű Fővárosi Önkormányzat döntése értelmében négy parkolási zónára osztották Budapestet, voltak olyan körzetek, ahol ezzel több mint két és félszeresére drágult a parkolás. Ezzel együtt új fizetős szakaszokat is kijelöltek, a belvárost magában foglaló A zónában pedig a korábbi 8 óra helyett már este 10 óráig kell fizetni a pakolásért.

A Magyar Autóklub ezzel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy

a törvény előírja, a parkolási díjak kiszabásának csakis forgalomszabályozási célja lehet, nem pedig nyerészkedés vagy bevételszerzés.

„A parkolási díj kizárólag és csakis forgalomszabályozási célt szolgálhat, önmagában díjbeszedést, illetve bevételnövekedést nem. Az, hogy ez az esti órákban, késő esti órákban a belvárosban mit jelent, erre egészen biztos, hogy vannak számok, és egészen biztos, hogy jelentős többletparkolási díjbevételt eredményez” – mondta Gyulainé Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogásza az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

A főpolgármester még áprilisban jelentette be, hogy elfogyott a főváros pénze, ezért egy gazdasági túlélőcsomagot hirdetett meg.

Budapest annak ellenére került a csőd szélére, hogy az előző főpolgármester, Tarlós István több mint 200 milliárd forinttal a kasszában adta át a vezetést Karácsonyéknak, idén pedig az iparűzési adóból rekordbevétel folyt be a főváros számlájára.

Elemzők szerint Karácsony Gergelyék az autósokkal fizettetnék meg saját hibáikat, ezért emelték drasztikusan a díjakat. Szerdán pedig újabb övezeteket tettek fizetőssé.

Újabb sarc Karácsonyéktól – ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet. A lap azt írja, a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlésben megszavazták, hogy újabb területeken legyen fizetős a parkolás Budapest külső kerületeiben, valamint több helyen díjemelés is lesz.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet kiemeli, az újabb díjemelést Karácsony Gergely főpolgármester terjesztette elő, azonban nem önálló előterjesztésként, hanem más ügyekkel vették egy kalap alá, azaz

Karácsony az autósok elleni újabb sarcot elbújtatta más ügyek közé,

amit a közgyűlés baloldali képviselői meg is szavaztak.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője az M1 Híradónak azt mondta, Karácsony Gergely választási kampányában egységes parkolási rendszert ígért. Ebből azonban négy év alatt csupán annyi valósult, meg, hogy egységesen megemelték a parkolási díjakat.

Kapcsolódó tartalom

„Karácsony Gergely egyébként a parkolás esetében is egy egységes fővárosi parkolási rendszert ígért, négy év telt el, és ez irányba csak totyogások vannak, nincs egységes parkolási rendszer, a közlekedésszervezés is káoszos. Hiába fogadták el a mobilitási tervet, fogadtuk el az alapelveket, nem ezek mentén működik a város, hanem ad hoc jelleggel történnek beavatkozások. Például az indokolatlanul, előkészítetlenül és társadalmi egyeztetés nélkül bevezetett biciklisávok jelen pillanatban, mindannyian tapasztalhatjuk, hogy inkább kárt okoznak a fővárosi közlekedésben” – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője, aki szerint olyan városvezetésre lenne szükség, amely Budapest érdemi problémáira ad választ, elvégzi a fejlesztéseket, és mindenki számára egy élhető várost hoz létre.

Kiemelt képen: Karácsony Gergely főpolgármester (b) beszédet mond az új Mercedes-Benz Conecto buszok jelképes átadásán a Batthyány téren, 2022. október 13-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még