Aktuális

Vlagyimir Putyin: a Nyugat külpolitikája nukleáris konfliktussal fenyeget

Márciustól ismét jelentősen emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

Jövőre újabb jelentős béremelés lesz az egészségügyben – ez derült ki Pintér Sándor parlamenti bizottsági meghallgatásából. A belügyminiszter kifejtette: a kormány tartja magát korábbi ígéretéhez, így a jövő márciusra jelzett szakdolgozói béremelés meg fog történni. Ezzel csökken a különbség az orvosok és a szakdolgozók fizetése között.

Júliustól mintegy 84 ezer egészségügyi szakdolgozó, valamint 24 ezer, az egészségügy nem gyógyító területein dolgozó munkavállaló bére emelkedett 18 százalékkal. Az egészségügyi államtitkár már akkor bejelentette, hogy a kormány tervei szerint 2024-ben újabb béremelés lesz.

„A kormány tervei szerint ez a béremelés 2024 márciusában nagyobb lépéssel folytatódik. Ezzel elérjük azt, hogy az orvosok és a szakápolók közötti bérolló nyílását megakadályozzuk. Sőt, ez a bérolló záródni fog a kormány intézkedéseinek köszönhetően” – hangsúlyozta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Az orvosok bére már korábban, januárban emelkedett újabb 11 százalékkal. Vagyis,

a kormány végrehajtotta a Magyar Orvosi Kamarával korábban megkötött béremelési megállapodás utolsó lépését is.

Mostanra pedig már biztossá vált a szakápolók, a szakdolgozók tavasszal megígért újabb béremelése is. Ezt a belügyminiszter jelentette be kedden az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén.

Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett: jelenleg az orvosok átlagos bére 2 197 000 forint, a szakápolóké pedig 595 000 forint.

A kormány célja, hogy a szakdolgozói alapbér az orvosi alapbér 37 százalékára emelkedjen. A miniszter szavai szerint a szakápolók természetesen ennél többet is érdemelnek, de a gazdaság helyzete jelenleg ennyit tesz lehetővé.

Kapcsolódó tartalom

Az Országos Onkológiai Intézetben több mint 600 dolgozót érint az újabb béremelés. Az ápolási igazgató szerint a kormány lépése azt mutatja, hogy megbecsülik a munkájukat.

„Ami az anyagi megbecsültségen túl az erkölcsi megbecsültséget is jelenti, amivel reményeink szerint a pályára tudjuk hívni az elhívatott fiatal kollégákat, illetve kollégajelölteket, és a pályán tudjuk tartani azokat a több éve velünk együtt dolgozó kollégáinkat, akiknek ezzel is kifejezzük a megbecsülésünket” – mondta Sallai Zsuzsa, az Országos Onkológiai Intézet ápolási igazgatója.

Országosan csaknem 90 ezer egészségügyi munkavállaló bére emelkedik jövő márciustól.

„Akik az alapellátás, fekvő-, járóbetegellátás területén dolgoznak. Különböző szintű iskolai végzettséggel, de mindenki szakképzett az egészségügyi ellátás valamilyen területén. A mértékéről még pontos információnk nincs, hiszen még várunk egy utolsó egyeztetésre, de az eddigi megkapott információk alapján el lehet mondani, hogy sávosan, differenciáltan kívánja a kormányzat ezt megvalósítani” – magyarázta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Kapcsolódó tartalom

A kamara szerint ez azt jelenti, hogy akik az egészségügyi ellátásban kiemelt területen vagy folyamatos munkarendben dolgoznak, illetve olyan munkaterületen, ahol szakemberhiány van, magasabb fizetést kaphatnak majd.

A kormány 2010 óta az egészségügyben hajtotta végre a legnagyobb mértékű béremelést,

a szakorvosok a többszörösét kapják bérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt, az ápolók bére pedig átlagosan több mint a kétszeresére emelkedett.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Ajánljuk még