Baleset

Videón, ahogy turistabusz ütközött villamossal Budapesten

Élelmiszerboltokat minősített a Szupermenta

Kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta programban – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint országszerte harminc boltban jártak az ellenőrök, és ezek közül tíz kapott kiválóan megfelelt minősítést. A hatósági felügyelők vizsgálták, hogy a fagyasztóberendezések, a bennük elhelyezett termékek, a dokumentáció, valamint a mérőeszközök megfelelnek-e az előírásoknak.

Probléma merült fel többek között a berendezések digitális kijelzőjével, a mérőeszközökkel, a fagyasztók jegesedésével és a kiszóródott termékekkel

– tették hozzá.

A hatósági felügyelők felszólítására az érintettek kijavították a hibákat – írták.

A vizsgálat kiterjedt az eladótérben lévő fagyasztók mellett a raktári berendezésekre is: egy kereskedelmi egység fagyasztókamrájában a mért hőmérséklet nem felelt meg az élelmiszereken feltüntetett hűtési tartománynak.

A fagyasztott áruk tárolási hőmérsékletének ellenőrzése céljából az ellenőrök megmérték két termék maghőmérsékletét, melyek magasabbak voltak az előírtnál; az ellenőrök a hűtési lánc megszakadása miatt a fagyasztókamrában tárolt valamennyi élelmiszer forgalmazását megtiltották

– közölték.

Hozzátették, hogy az érintett üzlettel szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki 30 ezer forint értékben, és előírták a termékek megsemmisítését.

A helyszíni ellenőrzés során az eladótérben található bevásárlókosarakról és -kocsikról, a pénztárakról, a hűtőberendezésekről, valamint a raktárban lévő fagyasztók belső felületéről vett törletmintákat megvizsgálták a Nébih laboratóriumában.

Az eredmények megnyugtatók, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus

– jelezték, hozzáfűzve, hogy néhány esetben nem kórokozó baktériumok jelenlétét igazolta a laboratórium, azonban a vizsgált felületek szennyezettsége nem volt kiugróan magas, különösen annak tükrében, hogy az ellenőrzött egységekben sok vásárló fordul meg.

Az üzleteket klasszikus vásárlói szempontok alapján is felmérték: megnézték a boltok tisztaságát és rendezettségét, kiemelt figyelmet fordítva a fagyasztottélelmiszer-részlegre – áll a Nébih közleményében.

Ajánljuk még