Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

A közfoglalkoztatás átalakulásáról beszélt Réthy Pál

A közfoglalkoztatás az elmúlt tizenkét évben átalakult, megnőtt az idősek és az alacsony végzettségűek aránya. Mára csak jelentős hátránnyal terhelt emberek vesznek részt benne, akiknek munkaerőpiaci elhelyezkedése nehezített, ehhez komplex programokra van szükség – mondta a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára a tárca budapesti díjátadó ünnepségén csütörtökön.

Réthy Pál a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységet elismerő ünnepségen hangsúlyozta, hogy a kormány 2011-ben tette le a megújult közfoglalkoztatási rendszer alapjait. Emellett új jogszabályi környezetbe terelte, amely képes választ adni a problémákra.

Úgy fogalmazott:

2010-ben szinte kilátástalan gazdasági helyzetből kellett a kormánynak kilábalnia, amit 10 év alatt 1 millió munkahely teremtésével és beruházások ösztönzésével sikerült elérnie.

Ennek eredményeként 2016-tól fokozatosan csökkent a közfoglalkoztatásban részt vevők száma – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a közfoglalkoztatás kiemelt célja, hogy a foglalkoztatottak továbbléphessenek a munkaerőpiacra. Egyúttal termelési kapacitások jöjjenek létre a halmozottan hátrányos helyzetű településeken, szépüljön a települések környezete, javuljon a közbiztonság és nőjön a települések vonzereje.

Kapcsolódó tartalom

Réthy Pál azt mondta: az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben a közfoglalkoztatás sokszor az egyetlen lehetőséget biztosította az értékteremtő munkára, és arra, hogy a foglalkoztatottak kiépítsék azt a személyes kapcsolati hálót, amely segítette őket a munkakeresésben.

A helyettes államtitkár kiemelte: a közfoglalkoztatás az elmúlt tizenkét évben átalakult, mára komplex megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a foglalkoztatottak be tudjanak lépni a munkaerőpiacra. Viszont a képzési programok sikeresek, mert akik átléptek a munkaerőpiacra, ott tudtak maradni és nem kerültek vissza – fűzte hozzá.

Kifejtette: a szociális szövetkezetek jelentik a foglalkoztatás következő lépcsőfokát a piac felé.

Értékteremtő mintaprogramok jöttek létre, a megalakult szövetkezetek segítik a foglalkoztatottak integrációját, lassítják az elvándorlást, a termékek megtalálhatók a legnagyobb üzletláncok polcain is. További cél, hogy ezeket a termékeket minél többen megismerjék.

Az ünnepségen díjazták a közfoglalkoztatásban kiemelkedő eredményeket elért településeket, intézményeket, szervezeteket, valamint a kormányhivatalokban, járási hivatalokban a közfoglalkoztatás területén tevékenykedő szakembereket.

Kiemelt kép: Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még