Baleset

Súlyos baleset történt az autópályán, leterelik a forgalmat

Újabb nagy havazás jöhet, máshol ónos eső fenyeget – ezekre a vármegyékre adtak ki figyelmeztetést

| Szerző: hirado.hu
Alighogy elvonul a mediterrán ciklon, csütörtökön már jön is következő.

Csapadékból bőven kijut a napokban, szinte futószalagon érkeznek a mediterrán ciklonok térségünkbe. Hazánk csütörtökön és pénteken szinte mértani pontossággal az enyhe, nagy nedvességtartalmú mediterrán és a hideg, fagyos légtömegek ütközőzónájában fog elhelyezkedni, ami kiadós csapadékkal jár majd. Helyenként már december első napján megközelíthetjük a hónap átlagos havi csapadékmennyiségét, ami 46 milliméter – írja az Időkép.

Eső, hó, havas eső, ónos eső is jöhet

Az északi országrészben tovább folytatódhat a hóréteg gyarapodása, ezen a területen csütörtökön kiadós havazás lehet, míg az ország többi részén marad az eső. Nógrád, Borsod és Heves vármegyére elsőfokú figyelmeztetés adtak ki csütörtökre.

Ilyen időjárási helyzetekben gyakran mindössze 50–100 kilométeren múlik a csapadék halmazállapota, nem lesz ez most másképp sem. Biztosat még nem lehet kijelenteni, a jelen állás szerint északon, északnyugaton van esély tartósabb havazásra, sőt akár több órán át tartó ónos eső is jöhet, ami a növényekre, tereptárgyakra ráfagyva igen csak veszélyes időjárási helyzetet eredményezhet. A jelenlegi számítások szerint az ország többi részén péntek estig eső lehet a jellemző csapadékforma, majd péntek estétől nyugat felől egyre többfelé havazás válthatja az esőt.

Közel 20 fokos kontraszt is kialakulhat pénteken.

A ciklon nagy hőmérsékleti kontrasztot is eredményezhet, pénteken könnyedén előfordulhat, hogy északon, északnyugaton csak -1, -2 fokot mutatnak majd a hőmérők, miközben a déli-délkeleti határ mentén akár a 15 fokot is elérheti, meghaladhatja a hőmérséklet.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még