Aktuális

Sulyok Tamás: A köztársaságielnök-jelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget elfogadom

High-tech laboreszközöket szerzett be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja

Pályázati forrásból high-tech laboreszközöket szerzett be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja, az eszközökkel katasztrófahelyzetekben a civil hatóságok védekezési és megelőzési feladatát támogatják.

Pereszlényi Csaba István őrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ mobil biológiai laboratórium vezetője szerdán a pályázatot lezáró eseményen kiemelte: a központ a nemzeti katonai stratégiának megfelelően részt vállal a természeti vagy ipari katasztrófák elleni védelemben, illetve azok felszámolásában.

Hozzátette: a feladat teljesítéséhez elengedhetetlenek a különböző laboratóriumi, diagnosztikai mérések, amelyeket a most beszerzett, úgynevezett stacioner, nagyműszeres analitikai eszközökkel valósítanak meg.

Kapcsolódó tartalom

A részletekről szólva közölte, többek között gázkromatográfiás eszközöket sikerült beszerezni, amelyek elsősorban ipari katasztrófák esetén az illékony vagy kevésbé hőstabil vegyi anyagok kimutatását teszik lehetővé.

Nagy Ágnes alezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Járványvédelmi és tudományos kutatóintézet megbízott vezetője elmondta, az eszközökkel bővítették a laboratóriumi diagnosztikai kapacitásokat, és így új képességekkel is gazdagodott a központ.

Kapcsolódó tartalom

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a „reach back stacioner”, azaz úgynevezett háttér laboratórium hozzájárul, hogy a katonaegészségügy – katasztrófa esetén – segítse a lakosság egészségének megőrzését, a személy- és vagyonbiztonság növelését. Az eszközbeszerzés a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program forrásaiból valósult meg.

Ajánljuk még