Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Ha vásárolt ebből a termékből, ne fogyassza el!

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) miatt az Asian Home Kft. visszahívta a forgalomból a 100 grammos Turmeric powder haldi kurkuma port – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

A visszahívásban érintett termék minőségmegőrzési ideje 2024. február 28. A hatóság azt kéri, hogy a forgalomból kivont terméket ne fogyasszák el, az árut a vásárlás helyére vissza lehet vinni, az árát visszatérítik – közölte a Nébih.

(Forrás: portal.nebih.gov.hu)

A Nébih honlapján közzétett tájékoztatás szerint a klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, amelyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre, valamint tárolt gabonafélék, és az üres raktárak kezelésére használtak. A szer a kártevők mellett a hasznos rovarokra is igen káros.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2019-ben úgy ítélte meg, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus hatású, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel.

Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még