Időjárás

Lecsapott a jégeső, néhol még havazott is

Svájcban gyilkolt az amerikai, aki Ukrajnából akart Magyarországra szökni

Háromrendbeli emberölés miatt körözték a svájci hatóságok azt az amerikai férfit, akit a záhonyi rendőrök fogtak el, amikor a zöld határon próbált illegálisan Ukrajnából Magyarországra szökni. Az M1 értesülései szerint a 21 éves férfi nemrég egy vita hevében két embert késelt halálra, egyet pedig súlyosan megsebesített.

A zányonyi Tisza-parton fogták el november 16-án a Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai azt az amerikai férfit, aki

illegálisan, a vasúti hídon keresztül próbált Ukrajnából Magyarországra szökni.

Ekkor még Puerto Ricó-i állampolgárnak vallotta magát, de személyazonosságát nem tudta igazolni.

„A rendőrök a 21 éves férfit idegenrendészeti eljárás lefolytatása céljából előállították a határrendészeti kirendeltségre, ahol megállapították, hogy valójában az Egyesült Államok polgára, valamint azt is, hogy a svájci hatóságok európai és

nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene háromrendbeli emberölés elkövetése miatt.

A rendőrök a férfit bűnügyi őrizetbe vették és felvették a kapcsolatot a körözést elrendelő külföldi hatósággal” – részletezte Hrenkó Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-Főkapitányság sajtóreferense.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrök Záhonyból Nyíregyházára, majd Budapestre szállították, hogy az ügyészség, illetve a bíróság döntsön a kiadatásáról. Az M1 értesülései szerint a férfit azért körözték, mert pár napja Svájcban egy vita hevében

két embert halálra késelt, egyet pedig súlyosan megsebesített.

Kétrendbeli emberölés, valamint emberölés kísérlete miatt adtak ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mit keresett Ukrajnában, és miért akart onnan Magyarországra szökni.

„A Fővárosi Főügyészség a jelenlegi adatok alapján megállapította, hogy az amerikai állampolgárságú férfi kiadatásának a törvényi feltételei fennállnak, ezért indítványt tett a Fővárosi Törvényszéken a terhelt ideiglenes kiadatási letartóztatásának az elrendelésére. A bíróság az ügyészi indítvánnyal egyetértett és a kényszerintézkedést elrendelte” – mondta el Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

„A svájci hatóságoknak negyven napjuk van arra, hogy hivatalosan is kérjék az amerikai kiadatását.

Ha időben megérkezik a kérelem, a bíróság újabb tárgyalást tart és elrendeli a férfi letartóztatását. A kiadatásról a végső szót az igazságügyi miniszter mondja majd ki” – számolt be az M1 Híradóját tudósító Vigh András.

Ajánljuk még