Időjárás

Óriási fordulatot vesz az időjárás – kiderül, mit hoz a zsákban Sándor, József, Benedek

Az helyettes államtitkár szerint a véradók betegek és sérültek milliói számára nyújtanak segítséget és reményt

A véradás életet menthet, az adományozók segítsége milliók számára ad reményt az életre és a jövőre – mondta az egészségügy szakmai irányításáért felelős belügyi helyettes államtitkár a 35. Véradók napja központi ünnepségén Budapesten.

Bidló Judit, aki Pintér Sándor belügyminiszter nevében is köszöntötte a megjelenteket, a véradókat és a véradást szervezőket, hangsúlyozta, egyetlen véradással több életet lehet megmenteni, és ezzel hozzájárulhatunk a közösség egészségéhez és az erőforrások fenntartásához.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott minden véradónak, hozzátéve: „az önök önzetlen hozzájárulása nemcsak az egészségügyi rendszerünket, erőforrásait gazdagítja, hanem a szolidaritást és a közösségi összetartozást is erősíti, amely nélkülözhetetlen az együttéléshez és az előrelépéshez”.

A Magyar Vöröskereszt elnöke, Fodor Antalné köszöntőjében azt mondta:

mindenki előtt ott a lehetőség, hogy életeket mentsen, az önzetlen emberi teljesítmények díjazása különösen fontos.

Nemes Nagy Zsuzsanna az Országos Vérellátó Szolgálat regionális igazgató főorvosa hangsúlyozta, hogy a véradók adománya betegek ezreinek életét menti meg: életveszélyes helyzeteket segít átvészelni, a beteg emberek számára gyógyulást, jobb életminőséget jelent.

Kapcsolódó tartalom

„A vérkészítmények biztonsága a sokszoros véradókkal kezdődik, akik szabad akaratukból, önzetlenül, és rendszeresen adnak vért. Aki vért ad, az nemcsak önmagára gondol, az ténylegesen segít más embereken, és ezért nem vár viszonzást” – tette hozzá.

A véradók tiszteletére tartott pénteki rendezvényen 70 díjat és elismerést adtak át.

A Pro Vita állami elismerésben 19-en részesültek, a Véradóbarát Munkahely díjat 2023-ban 19 vállalatnak ítélték oda, a Véradó Mozgalomért emlékérmet 17-en kapták meg.

Idén először a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat közös felsőoktatási véradókampányának kiemelkedően aktív résztvevőjét is díjazták. Az első Bátorság-díj véradásért elismerést a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola képviselője vehette át. Elhangzott: az a szervezet érdemli ki ezt a díjat, amely a nappali tagozatos hallgatóinak létszámához képest a legtöbb diákját ösztönzi véradásra.

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta toborozza az önkéntes véradókat Magyarországon, 2000 óta az országos vérellátó központtal közösen, hogy hozzájáruljon a biztonságos vérkészlet fenntartásához, amihez mintegy 270 ezer véradó segíti hozzá – közölte a két szervezet.

Ajánljuk még