Baleset

Szalagkorlátnak ütközött egy kamion a forgalmas úton, öt kilométeres a torlódás

Soltész Miklós szerint a nemzetiségek is megerősödnek a függetlenség és a szuverenitás korszakában

A békéért, a szuverenitásért és a függetlenségért történő küzdés korszaka az egész nemzetet és az országban élő nemzetiségeket is az egyértelmű fejlődés irányába viszi – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Mátészalkán.

Soltész Miklós a helyi német nemzetiségi önkormányzat és a Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda által mintegy 30 millió forintból, az oktatási intézményben kialakított sváb közösségi tér és nyelvi labor átadásán arról beszélt, az ilyen korszakok alatt a magyarok megőrizhetik identitásukat és büszkeségüket, illetve megvallhatják kereszténységüket, ezeket az értékeket pedig továbbadhatják a következő nemzedék számára.

Kapcsolódó tartalom

Különösen fontos ez a magyarországi nemzetiségek számára, amelyek amellett, hogy a béke korszakában meg tudják őrizni múltjukat, erősödni is tudnak – tette hozzá az államtitkár.

Az iskola és a szatmári kisváros történetét felidézve azt mondta, tanulni kell a háborús és az azt megelőző időszakokból,

és abból, hogy „a nagyhatalmak miként próbálnak kisebb nemzeteket egymás ellen fordítani, ezzel pedig átformálni a békés korszakot háborús korszakká”.

Ennek következménye a szétszakadó nemzetrészek, emberek és a családok pusztulása, Szatmárban pedig az addig itt élő svábok elűzése és deportálása volt, ami gyógyíthatatlan sebeket okozott ennek a nemzetiségnek – hangoztatta. Soltész Miklós szavai szerint keresztény értékeket és társadalmi jelenlétet rombolni próbálják szerte a világban, de ezzel szemben áll a magyar közgondolkodás.

Kapcsolódó tartalom

Egy friss felmérés szerint – folytatta – a magyarok 85 százaléka fontosnak tartja magára és a társadalomra nézve a tízparancsolat betartását. Ez óriási dolog – tette hozzá –, mert ezzel meg lehet védeni a gyermekeket a múlt és a jelen káros, természetellenes ideológiáival szemben. Az államtitkár hangsúlyozta, „nagyon nehéz korszakot élünk”, de „küzdünk a békességért, a nemzeti és keresztény értékek megmaradásáért”.

Az eseményen Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt,

a német nemzetiségi önkormányzat segítségével az iskolában zajló, a magyar kultúrára és a sváb gyökerekre építkező munka utat mutat és tartást ad a jövő generáció számára.

Hanusi Péter, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere beszédében arra emlékeztetett, a Szatmárba, illetve Mátészalkára és környékére a 18. században betelepült svábok teljesen beilleszkedtek a térségben élők közé, kultúrájukat megőrizték, szorgalmukkal és tudásukkal hozzájárultak a települések fejlődéséhez.

A német nemzetiségi önkormányzat és az intézmény közös projektjében egy iskolai közösségi helyet, úgynevezett Svábligetet (Schwabenhain) hoztak létre, amely egy kiállításon mutatja be a svábok szokásait és életmódjukat. A projektben helyet kapott egy, az iskolai és egyházi életet bemutató kisebb tárlat is, az intézmény pedig egy új nyelvi laborral gazdagodott.

Ajánljuk még